open-navfaktor-logo
search
Zajednička zabrinutost
Macron poručio Putinu da nastoji izbjeći rat i izgraditi povjerenje
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Vladimiru Putinu na početku razgovora u Kremlju da želi izbjeći rat i izgraditi povjerenje.
07.02.2022. u 18:26
get url
text

Macron je rekao ruskom predsjedniku da traži "korisni" odgovor "koji nam, naravno, omogućava da izbjegnemo rat i da izgradimo cigle povjerenja, stabilnosti, vidljivosti". Putin je sa svoje strane rekao da Rusija i Francuska dijele "zajedničku zabrinutost o tome šta se dešava u sferi sigurnosti u Evropi".

- Vidim koliko napora ulaže sadašnje rukovodstvo Francuske i predsjednik lično u cilju rješavanja krize koja se odnosi na obezbjeđivanje jednake sigurnosti u Evropi za ozbiljnu historijsku perspektivu - rekao je Putin.

Macron, za kojeg se očekuje da će tražiti reizbor u aprilu, pozicionirao se kao potencijalni posrednik, a francuski zvaničnici izražavaju skepticizam prema predviđanjima Washingtona, Londona i drugih zapadnih prijestolnica da je ruski napad neizbježan.

- Geopolitički cilj Rusije danas očigledno nije Ukrajina, već da se razjasne pravila kohabitacije s NATO-om i EU - rekao je Macron za list Journal du Dimanche uoči svog puta u Rusiju.

- Prilično sam optimista, ali ne vjerujem u spontana čuda - rekao je Macron.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je uoči razgovora rekao da je "situacija je previše složena da bismo očekivali odlučujuće pomake u toku jednog sastanka."

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica. Poriče planiranje invazije, ali kaže da je spreman da preduzme neodređene "vojno-tehničke mjere" ako zahtjevi ne budu ispunjeni, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće prihvatiti Ukrajinu i da će povući neke trupe iz istočne Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.