- Macron je zabrinutost izrazio nakon što su ruske snage pojačale napade na civile u čeličani u Mariupolju i u Donbasu na istoku Ukrajine. Pozvao je Rusiju da dozvoli sigurnu evakuaciju iz fabrike Azovstal u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom - navodi se u saopćenju iz Jelisejske palate.

Ukrajinske vlasti optužile su Rusiju da koristi sve vrste oružja, iako su zarobljene stotine civila i djece koji su se sklonili ispod fabrike.

Macron je Putinu rekao da je spreman sarađivati ​​s "međunarodnim organizacijama kako bi pomogli ukidanju ruske blokade ukrajinskog izvoza hrane kroz Crno more s obzirom na posljedice na svjetsku sigurnost hrane".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da Moskva blokira ukrajinske brodove u Crnom moru i namjerno gađa silose za žitarice, skladišta i infrastrukturu, uzrokujući gubitke desetke miliona tona i izazivajući prehrambenu krizu u Evropi, Aziji i Africi.

U saopćenju se dodaje da je Macron ponovio zahtjev za prekid vatre i apelovao na Moskvu prekine rat preuzimanjem odgovornosti stalne članice Savjeta sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Putin je rekao Macronu da Zapad mora prestati isporučivati ​​oružje Ukrajini i da Evropska unija nastavlja ignorisati zločine koje su počinile ukrajinske snage. Tvrdi je da je uprkos "nedosljednosti i nedostatku priprema za ozbiljan rad" Kijeva Rusija još otvorena za dijalog.

Razgovor do kojeg je došlo u utorak popodne trajao je više od dva sata, a prvi je od kada je Macron prošle nedjelje ponovo izabran za predsjednika. Posljednji put su komunicirali 29. marta kada su se pojavili izvještaji o zločinima nad civilima u ukrajinskom gradu Buča.