Srijeda, 12.05.2021.

Macron: Lekcija naučena iz Velikog rata ne može biti gnjev među narodima

Oni koji su se borili u rovovima Prvog svjetskog rata preživjeli su nezamislivi pakao, kazao je Macron u 20-ominutnom obraćanju, naglašavajući da osim što je 10 miliona vojnika izgubilo život, milioni žena ostale su bez muževa, a djeca bez očeva

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron vodio je danas ceremoniju obilježavanja stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata odajući počasti milionima poginulih vojnika.

Pred Trijumfalnom kapijom u Parizu obilježavanju godišnjice kada su širom Evrope zašutjeli pucnjevi prisustvovali su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump, predsjednik Rusije Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel te desetine prinčeva, monaha, predsjednika država i vlada.

Oni koji su se borili u rovovima Prvog svjetskog rata preživjeli su nezamislivi pakao, kazao je Macron u 20-ominutnom obraćanju, naglašavajući da osim što je 10 miliona vojnika izgubilo život, milioni žena ostale su bez muževa, a djeca bez očeva.

-  Lekcija naučena iz Velikog rata ne može biti gnjev među narodima, ali ni prošlost se ne može zaboraviti. Naša je obaveza da razmišljamo o budućnosti i razmotrimo ono što je važno - dodao je Macron, u čijem prisustvu su bili francuski vojnici.

Podvukao je da je patriotizam upravo suprotan nacionalizmu, nazivajući nacionalizam izdajom i upozoravajući da stari demoni ponovo progovaraju, spremni za sijanje haosa i smrti te je naglasio kako bi se u te svrhe upravo mogla iskoristiti ideologija, religija i zanemarivanje činjenica.

- Historija ponekad prijeti da će ponoviti svoje strašne obrasce i potkopati nasljeđe mira koje smo mislili da smo zapečatili krvlju naših predaka - zaključio je francuski predsjednik Macron.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, u popodnevnim satima bit će organiziran Mirovni forum kojeg je inicirao francuski predsjednik kako bi se pronašao zajednički odgovor na sigurnosne izazove, ali i umanjila mogućnost ponavljanja grešaka koje su dovele do Prvog svjetskog rata.

Merkel je kazala da ovaj forum pokazuje da danas postoji volja da se učini sve kako bi se osigurao mir u svijetu iako je pred liderima još mnogo posla, no Trump neće prisustvovati forumu, ali očekuje se da će mu prisustvovati Putin.

Prijemu u Jelisejskoj palati prisustvovalo je 47 predsjednika država, 23 premijera i čelnici 15 međunarodnih organizacija. 

Među zvanicama su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović,  turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, te najviši zvaničnici iz regije, uključujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Kosova Hashima Thacija te druge. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh