Macron: Korzika je neodvojivi dio Francuske, nećemo priznati korzikanski jezik

objavljeno: 08.02.2018. u 10:36

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako njegova zemlja neće zvanično priznati korzikanski jezik, te kako je Korzika neodvojivi dio Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).  

Kako je javio BBC, Macron je prilikom posjete ostrvu Korzika u Sredozemnom moru, poručio kako je "otok neodvojivi dio Francuske".

Macron se sastao s političkim predstavnicima Korzike, a tom prilikom je obećao više investicija te poručio kako je otvoren i za davanje više ovlasti ovoj lokalnoj upravi.

Francuski predsjednik je poručio kako njegova zemlja neće priznati korzikanski jezik koji se govori na ostrvu, kao i da neće doći do izmjena zakona koji otežava strancima da stiču imovinu ili pravo boravka na Korzici, a što zagovaraju separatisti na otoku.

Prije posjete Macrona Korzici, inače rodnom mjestu francuskog vojskovođe Napoleona Bonaparte, na ostrvu su organizovani protesti separatista koji su tražili više demokratije i poštovanja prema stanovnicima Korzike.

Nakon što se u posljednjem periodu upućeno više zahtjeva za nezavisnost Korzike, Vlada Francuske je tamo poslala secijalnog predstavnika Jacqueline Gourault.

Korzika je jedna od 18 administrativnih regija u Francuskoj i četvrto je po veličini ostrvo u Sredozemnom moru. Po zakonu ima malo veću autonomiju od ostalih regija Francuske. Po podacima iz januara 2013, na Korzici živi nešto više od 320.000 stanovnika.