U razgovoru sa novinarom portala Politico i dvojicom francuskih novinara, Macron je ponovio svoju teoriju o "strateškoj autonomiji", koja podrazumijeva da Evropa, koju vjerovatno vodi Francuska, postane "treća supersila".

Macron se upravo vratio iz trodnevne državne posjete Kini gdje ga je dočekao kineski predsjednik Xi Jinping.

Kina je u subotu počela vojne vježbe kod Tajvana ljutita zbog sastanka tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem u srijedu.

Macron je rekao da Evropa ne bi smjela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a, u izjavi za Les Echos i Politico tokom posjete Kini.

- Najgore bi bilo misliti da mi Evropljani moramo biti sljedbenici u tom pitanju i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju - rekao je francuski predsjednik za Politico i dodao:

- Evropa mora više finansirati svoju odbrambenu industriju, razvijati nuklearnu i obnovljivu energiju i smanjiti ovisnost o američkom dolaru kako bi ograničila oslanjanje na SAD - rekao je Macron.