Dana 26. aprila porodica Rose Isabel Cespedes Callaca okupila se u gradu Lambayeque u Peruu da prisustvuje njenoj sahrani. Proglašena je mrtvom nakon što je učestvovala u nesreći na putu Chiclayo-Picsi.

Njeni rođaci su nosili njen kovčeg kroz groblje kada su, na njihov veliki šok, čuli zvukove iz drvene kutije. Kada su otvorili kovčeg, ugledali su Rosu otvorenih očiju i očitih znakova života.

Čuvar groblja Huan Segundo Cajo rekao je da je ona otvorila oči i znojila se, a da je on odmah pozvao policiju.

Rosa je ostala u svom kovčegu dok nije odvedena u obližnju bolnicu, gdje su ljekari potvrdili da zaista ima vitalne znakove, iako vrlo niske, piše Unilad.

Iako se njeno stanje malo poboljšalo nakon što je priključena na aparat za održavanje života, Rosa je nažalost preminula nekoliko sati kasnije.

Njeni rođaci su ogorčeni zbog činjenice da je ona uopće proglašena mrtvom i predata da bude ukopana.

Njena tetka, čije ime ije saopćeno, je kazala da žele znati šta se desilo. Porodica je spekulisala da je Rosa, zapravo, bila u komi kada je prvobitno proglašena mrtvom.

Policija sada istražuje incident i utvrđuje da li ju je osoblje u regionalnoj bolnici Lambayeque, gdje je prvi put liječena, proglasilo mrtvom i poslalo je u mrtvačnicu bez odgovarajuće kontrole.

Rozin zet je tragično preminuo od teških povreda koje je zadobio u istoj saobraćajnoj nesreći, a njena tri nećaka, koji su putovali sa njima, još su u bolnici i u kritičnom stanju.