open-navfaktor-logo
search
Rivali u kvalifikacijama
Luksemburg i Lihtenštajn redovne mušterije, od Portugala svima u BiH pada mrak na oči
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrat će u grupi J, zajedno s Portugalom, Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom.
10.10.2022. u 22:03
get url
text

Kvalifikacije za EURO 2024 kreću u martu naredne godine i trajat će do novembra. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe direktno će se plasirati na turnir u Njemačku, koja kao domaćin neće igrati kvalifikacije, već po automatizmu ima mjesto na smotri najboljih timova Starog kontinenta.

VEZANI TEKST - Raspored kvalifikacionih utakmica: Nema promjena u grupi J
 

Zmajevi u martovskom terminu igraju utakmice sa Islandom (23. mart) i Slovačkom (26. mart).

Bosna i Hercegovina je ranije sa svim rivalima iz grupe J igrala zvanične utakmice, izuzev selekcije Islanda.

Portugal je dobro poznat rival i od Ronalda i društva svima u BiH pada mrak na oči. Razlog? Baraž utakmice. Prvo za Svjetsko prvenstvo 2010, a potom i za EURO 2012. Oba puta su Portugalci bili bolji.

U duelu play-offa za Mundijal 2010. Portugal je slavio dvije pobjede minimalnom rezultatom 1:0. Na klupi BiH sjedio je Miroslav Ćiro Blažević.

Ni Safet Sušić dvije godine poslije nije pronašao recept za Portugalce koji su u prvoj utakmici play-offa za EP pred svojim navijačima trijumfovali rezultatom 6:2, dok je revanš u Zenici završen bez golova.

Slovačka i Lihtenštajn igrali su zajedno s BiH u kvalifikacijama za SP 2014, a Zmajevi su tada prošli prvi kroz cilj i tako prvi i zasad jedini put zaigrali na velikom takmičenju.

BiH u četiri dosadašnje utakmice sa Slovačkom ima tri pobjede i poraz.

Zmajevi u duelima s Luksemburgom imaju stopostotan učinak, odnosno sedam pobjeda, a u osam susreta s Lihtenštajnom bh. fudbaleri slavili su sedam puta, uz remi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.