open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Lukiću šest mjeseci zatvora i 5.000 KM kazne zbog utaje poreza
Optuženi Jovan Lukić kriv je što je kao osnivač i odgovorna osoba u firmi "Ducla" bez stvarno ostvarenog prometa izvršio neosnovan odbitak ulaznog PDV-a, iako je znao da se radi o "fiktivnom prometu", te je tako oštećen budžet BiH u ukupnom iznosu od 20.704 KM
15.05.2019. u 10:42
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Jovana Lukića na šest mjeseci zatvora zbog porezne utaje ili prevare.

- Optuženom je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM. Pravno lice Ducla d.o.o., društvo s ograničenom odgovornošću za unutrašnju i spoljnu trgovinu Modriča,
odgovorno je što je počinilo krivično djelo porezne utaje ili prevare . Sud mu je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM. Od optužene pravne osobe Ducla d.o.o. oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20.704 KM, a koji  novčani iznos je optuženo pravno lice već uplatilo u budžet BiH - naveli su iz Suda BiH.

Optuženi Jovan Lukić kriv je što je kao osnivač i odgovorna osoba u firmi "Ducla" bez stvarno ostvarenog prometa izvršio neosnovan odbitak ulaznog PDV-a, iako je znao da se radi o "fiktivnom prometu", te je tako oštećen budžet BiH u ukupnom iznosu od 20.704 KM.

- Pravno lice Ducla d.o.o. odgovorno je što je kao poreski obveznik raspolagalo protivpravnom ostvarenom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 20.704 KM koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica ostvario Jovan Lukić, kao direktor i lice ovlašteno za zastupanje bez ograničenja ovlaštenja u pravnom licu - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.