open-navfaktor-logo
search
Režim Bjelorusije
Lukašenko prisilio avion "Ryanaira" da sleti u Minsk kako bi uhapsio opozicionog blogera
Vlasti Bjelorusije naredile su Ryanairovom avionu na letu iz Grčke u Litvaniju da prisilno sleti u glavni grad Minsk, a potom uhapsile jednog od glavnih opozicionih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, objavili su dužnosnici i aktivisti za ljudska prava.
23.05.2021. u 18:10
get url
text

Policija je privela Romana Protaševiča, čije je ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih demonstracija koji su izbili poslije Lukašenkove izborne pobjede.

Avion na liniji Atina-Vilnius bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litvanije kada je pilot bio prisiljen promijeniti smjer.

Propraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, stoji na stranici aplikacije za praćenje aviona i državne novinske agencije BelTA-e.

Eksploziv kasnije nije nađen.

Državna novinska agencija BeITA prenosi da je predsjednik Aleksander Lukašenko lično naredio ratnom avionu da preprati Ryanairov Boeing. Ryanair zasad nema komentara.

Reagirajući na tu vijest, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda zatražio je od Bjelorusije da pusti Protaševiča.

U saopćenju predsjednika upućenom e-mailom stoji da je komercijalni let Ryanaira "prizemljen silom".

- Pozivam saveznike iz NATO-a i EU-a da odmah reagiraju na prijetnju koju za međunarodne civilne letove predstavlja bjeloruski režim. Međunarodna zajednica mora odmah poduzeti korake da se tako nešto ne ponovi - stoji u Nausedinu saopćenju.

Dodao je da taj problem namjerava u ponedjeljak iznijeti na samitu EU-a.

Protaševič je jedan od osnivača opozicionih vijesti NEXTA-e, kanala koji je postao jedan od glavnih izvora vijesti o demonstracijama u Bjelorusiji. Neprijateljski je nastrojen prema Lukašenku i pomaže u koordinaciji demonstracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.