– Pozivam građane da prijavljuju takve slučajeve kako bi oni koji ne poštuju izolaciju bili sklonjeni sa ulica – rekao je Lukač.

On je istakao da jedinice lokalne uprave moraju obezbijediti prostor za smještaj osoba koja su prekršila nalog o kućnoj samoizalaciji.

– Kada takve uhvatimo na ulicu, smjestićemo ih u te karantine pod nadzorom policije. Oni neće biti ograđeni žicom, ali će tu morati ostati 14 dana. Zar je teško ostati u svojoj kući i ništa ne raditi. Ni od koga ne tražimo da kopa kanale, nego da sjedi kući i gleda filmove ili čita knjige. Ko napusti karantin takve ćemo smjestiti u zatvor, pri tom ćemo sprovesti prekršajni i krivični postupak - rekao je Lukač.

Jednice lokalne uprave, pojasno je Lukač, u roku od 24 sata imaju obavezu da obezbijede smještaj za one koji ne poštuju izolaciju, a to mogu biti i šatori, jer neke opštine nemaju uslova da to bude u zgradama.

Ove mjere stupaju na snagu odmah i trajat će do 30. marta, kada će se odlučiti hoće li trajanje ovih mjera biti produženo, piše Srpskainfo.

Lukač je istakao da policija sinoć nije kažnjavala one koje je zatekla na ulicama RS-a tokom policijskog sata jer veliki broj ljudi nije znao za uvođenje policijskog sata.

– Policija je sinoć samo upozoravala građane, ali od danas će izricati kazne. Novčane kazne su 500 KM, a ako se vodi prekršajni postupak na sudu mogu da iznose i do 1.500 KM. Naročito upozoravamo one koji po kućama i vikendicama organizuju žurke da to ne čine. Upozoravamo ih jer tako dovode u opasnost sebe, svoje porodice i mnoge druge ljude. Mnogi nemaju simptoma, ne znaju da imaju virus, ali su prenosioci, i mogu zaraziti i druge ljude i ugoroziti im živote – istakao je Lukač.

On je prokomentarisao slučaj nesavjesnog građanina, koji je sinoć iako je trebalo da bude u izolaciji, bio na ulici i izazvao saobraćajnu nesreće, tvrdeći da je bahat i da ga treba smjestiti na psihijatriju.