open-navfaktor-logo
search
Treći put
Lučić ponovo predlaže produženje "v. d. mandata" zastupnicima BiH pred Sudom u Strazburu
Na sjednici Vijeća ministara BiH u četvrtak naći će se informacija o statusu tri zastupnika Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava, te će, kako nam je rekao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, biti predloženo produženje njihovog angažmana kao vršilaca dužnosti.
19.05.2021. u 16:58
get url
text

Ovo će biti treći put da Ministarstvo, prema Lučićevim riječima, izlazi pred Vijeće ministara sa ovom informacijom jer prethodna dva puta nisu imali podršku.

Već duže vrijeme agent, odnosno zastupnik Vijeća ministara pred Evropskim sudom u Strazburu ima status vršioca dužnosti, a jedno vrijeme naša zemlja nije nikako imala agenta.

Lučić je kazao da u informaciji predlažu zaključke o produženju mandata vršioca dužnosti agenta Harisi Bačvić, Moniki Mijić i Jeleni Cvijetić, kao i o poništenju konkursa za izbor agenata i raspisivanju novog.

- Bio je konkurs, ali nije navedena konkursna procedura onako kako je trebalo biti. Ovo me dočekalo kada sam stupio na dužnost ministra. Treba riješiti ovo pitanje jer ako izgubimo agenta, BiH gubi zastupnika i time i sve sporove. Vidjet ćemo šta će biti na Vijeću ministara – dodao je Lučić.

Tvrdi pak i da Bosni i Hercegovini ne šteti ako su zastupnici "u v. d. mandatu jer rade svoj posao, ali pozicija agenta je planirana budžetom, sistematizacijom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.