open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom PSBiH
Lovrinović povukao zahtjev da se s dnevnog reda skine smanjenje otpremnina
U okviru utvrđivanja dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović zatražio je da se danas ne raspravlja o izmjenama zakona koje predviđaju smanjenje otpremnine funkcionerima po hitnom zakonodavnom postupku.
04.02.2020. u 13:17
get url
text

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM, a te maksimalne iznose u pravilu su primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH, uključujući zastupnike i delegate u državnom parlamentu.

Naime, pred zastupnicima su izmjene Zakona o plaćama i naknadama, koje ponovno predlaže zastupnik Damir Arnaut, a radi se izmjenama koje su već razmatrane i odbijene na prethodnoj sjednici. Arnaut je obrazložio da postoje tvrdnje pojedinih zastupnika o pogrešnom glasanju protiv tog zakona.

Lovrinović kaže da nema valjanog razloga da se ponovo razmatra taj zakonski prijedlog te je predložio da Dom usvoji zaključak kojim će se onemogućiti da se u roku od šest mjeseci predlaže usvajanje istog zakona.

Tvrdi da se to može uraditi, a uporište mu je u poslovničkom članu 187 koji predviđa da se zaključkom definira nešto što taj dokument nije regulirao ili nije dobro regulirao.

Predlagač zakona Damir Arnaut ipak ističe da je u pitanju obavezna tačka dnevnog reda te da bi njeno skidanje značilo povredu Poslovnika budući da se radi o hitnom postupaku.

Dodao je da Lovrinović prečesto traži skidanje obaveznih tačaka s dnevnog reda zbog čega je pozvao Kolegij Doma da objasni zastupniku Lovrinoviću da se to ne može raditi.

Također, Arnaut je upitao Lovrinovića zašto ovakvo pitanje nije pokrenuo kada je njegov stranački kolega ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda četiri puta predlagao usvajanje istog seta zakona o akcizama u prošlom sazivu parlamenta.

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da se na licemjeran način danas raspravlja o smanjenju otpremnina, te je pozvao zastupnike da ne glasaju za zaključak kojeg predlaže Lovrinović jer, kako kaže, oni koji to urade, bit će protiv smanjenja otpremnina.

Otvorena je šira rasprava o pitanju zaključka Lovrinovića kada je i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović kazao da su zastupnici na pragu da prekrše Poslovnik pozivajući ih da to ne rade, a nakon rasprave uslijedila je i pauza.

Kao epilog, zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović povukao je svoj zahtjev za skidanje te tačke s dnevnog reda.

Za zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića cijeli dnevni red je apsurdan te je kazao da nema ni jedne ozbiljne tačke, dodajući da se nastavlja i urušava dignitet Doma.

- Primamo neke izvještaje i informacije k znanju. Dajte da porukama riješimo šta ćemo raspravljati o nečemu što primamo k znanju. Gdje nam je vladavina prava, pravosuđe, korupcija koja uništi društvo, izborne krađe i prevare, ekonomska pitanja - upitao je Mektić.

Kaže da je analizirao koliko košta radni dan državnih zastupnika, podsjećajući da 42 zastupnika ima oko 7.000 KM plaću uz sve druge privilegije i beneficije te su u pitanju milioni KM zbog čega je zatražio i od Vijeća ministara da Domu na usvajanje predloži neke hitne mjere.

Mektić je pitao zašto zastupnici ne mogu raspravljati o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) oko kojeg se pola države slaže, a pola ne slaže i da se konačno o tome jasno raspravlja zbog čega je ponovo predložio da se ta tačka uvrsti u dnevni red sjednice, ali je to ponovo odbijeno.

Predsjedajuća Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Snježana Novaković-Bursać podsjetila je Mektića da su na dnevnom redu materijali koje je u parlamentarnu proceduru uputio prošli saziv Vijeća ministara u kojem je Mektić bio ministar sigurnosti BiH.

Nakon ovakvih odluka Doma, počela je rasprava o brojnim tačkama dnevnog reda kako ih je Kolegij i predložio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.