On je u razgovoru za Fenu napomenuo da se tada radilo o dogovoru, prije svega između stranaka parlamentarne većine, da probaju riješiti tri važna izazova u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Podsjetio je da su to zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, Zakon o sukobu interesa i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

- Bilo smo na dobrom tragu da se to dogovori, da dobije određenu parlamentarnu većinu i da ispunimo ta tri važna prioriteta, osim još nekoliko koji su u 2020. godini ispunjeni, kao što su izbori u Mostaru, zatim nestanak odrednice o smrtnoj kazni u Kaznenom zakonu Republike Srpske, formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, odnosno usvajanje Poslovnika o radu odbora. Nekih je pomaka bilo i činilo mi se da bismo s ta tri zakona imali kredibilan napor na putu ka članstvu u EU - naveo je Lovrinović.

Međutim, dodao je on, događaji koji su sada na sceni su to sve skupa zaustavili. Jedino što se uspjelo, da je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama prošao parlamentarnu proceduru u Zastupničkom domu i slijedi procedura u Domu naroda državnog parlamenta.

Lovrinović ističe da je jedan od onih koji misli da BiH treba dobiti kandidacijski status, dodajući da čini sve što je u njegovoj mogućnosti, i kao predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, da pridonese tome.

- Zašto to govorim. Nepotrebno je da čekamo da bismo ponovo čekali. Dobivanje kandidacijskog statusa ne znači automatsko članstvo. To su još godine i niz obaveza koje su pred nama. Tek tada zapravo otvaramo i reformske procese i naše obveze u parlamentarnoj proceduri, da uskladimo svoju regulativu sa svim onim poglavljima koja se otvaraju kad se dobije kandidacijski status - pojasnio je Lovrinović, dodajući da zbog toga on insistira na tome.

Kaže da se često u javnosti navodi da je to nerealno, da nismo ispunili 14 prioroteta, ali da bez obzira na sve to smatra da bi se Bosni i Hercegovini trebao dodijeliti kandidacijski status. Napomenuo je da je potencirao jednu deklaraciju u Zastupničkom domu državnog parlamenta, "gdje se od evropskih parlamentaraca traži da nam u tom smislu pomognu kod Evropske komisije".

- Očito je da je 2021. godina već na izmaku i da od toga nema ništa. Ja se i dalje nadam da će to u prvom kvartalu 2022. godine biti moguće, da će se poneki od ovih uvjeta ispuniti i da ćemo doista doći u situaciju kada kredibilno napravimo određene napore da bismo dobili kandidacijski status - kazao je Lovrinović.