Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv hrvatskog fudbalskog reprezentativca Dejana Lovrena zbog davanja lažnog iskaza, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Lovren, kao i njegov reprezentativni saigrač Luka Modrić, bili su pod istragom zbog sumnji u davanje lažnog iskaza tokom suđenja Zdravku Mamiću za izvlačenje preko 100 miliona kuna iz GNK Dinama.

- Okrivljenika se tereti da je 1. septembra 2017. na Županijskom sudu u Osijeku; tokom rasprave u krivičnom predmetu protiv četvorice okrivljenika zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, iako ga je raspravni sudija upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo; svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju, na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. januara 2007., a kojim se regulira podjela transfernog obeštećenja između njega kao igrača i matičnog kluba u omjeru 50:50 posto potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom od 1. januara 2007., iako je znao da to ne odgovara istini, jer navedeni aneks ugovora on tada nije potpisao - navodi se u saopćenju na stranicama ŽDO Osijek.

Navodi se i da je Lovren "svjesno neistinito iskazao kako je on te dopise vlastoručno potpisao".

- Kad su mu na raspravi predočeni dopisi upućeni matičnom klubu s datumima 1. februara 2010., 29. marta 2010. i 7. septembra 2010. u kojima se u njegovo ime traži isplata 50 posto transfernog obeštećenja i koji sadrže potpis s njegovim imenom, okrivljenika se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je on te dopise vlastoručno potpisao. Iznoseći način na koji mu je isplaćen novčani iznos od podjele transfernog obeštećenja, okrivljenika se tereti da je neistinito iskazao kako je tih dana bio u Hrvatskoj i kako je lično u tu namjenu otvorio poseban račun u banci u Zagrebu, te da je istog dana kada mu je novac sjeo na račun on lično proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da to nije istina i da je u to vrijeme bio u Francuskoj - dodaje se u saopćenju.