open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Loši odnosi Sindikata i Elektroprivrede BiH: Rudari traže da premijer Novalić pokrene pregovore
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) jučer je održao sjednicu, nakon koje su zatražili pokretanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru u oblasti rudarstva.
21.01.2022. u 15:22
get url
text
Sindikat radnika rudnika FBiH uputio dopis

Sindikat je zatražio da pregovarački proces pokrene premijer FBiH Fadil Novalić, zbog, kako je navedeno, optužbi iz Elektroprivrede BiH, da je Upravni odbor pod uticajem lokalnih politika i neprijatelja države, te da ruše rudnike i Elektroprivredu BiH. Sindikat je svoje stavove sročio u dopis koji je upućen Vladi FBiH, resornom federalnom ministarstvu i generalnom direktoru Elektroprivrede BiH Admiru Andeliji, a između ostalog, naveli su i da su ove optužbe "monstruozne i zlonamjerne te mogu proizvesti ogromnu štetu kao i novo masovno protestno okupljanje članova Sindikata".

- Radi navedenih optužbi te radi katastrofalnog stanja u kome se nalazi socijalni dijalog na relaciji Elektroprivreda BiH i Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Upravni odbor zahtjeva od premijera FBiH Fadila Novalića da pod hitno utvrdi termin održavanja radnog sastanka sa članovima Predsjedništva Samostalnog sindikata radnika rudnika BBiH te da se na sastanak pozove generalni direktor Elektroprivrede BiH - kaže se u dopisu.

Podsjećamo, rudari su bili u radničkom neposluhu od 23. novembra do 1. decembra prošle godine, a nakon dugih pregovora, njihovi zahtjevi su ispunjeni. Između ostalog, smijenjen je direktor Rudnika Kreka, dogovoreno je da će cijena uglja biti povećana za 20 posto, a odgođena je primjena dva pravilnika o radu i radnom učinku.

Sindikat sada zahijeva da se najkasnije do 10. februara 2022. godine, u skladu sa Zakonom o radu FBiH, aktivira pregovarački proces kroz koji će se najkasnije do 20. aprila usaglasiti Kolektivni ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH koji će biti u primjeni od 1. maja ove godine.

Sindikat je na jučerašnjoj sjednici izvršio analizu aktuelnog stanja u sedam rudnika u sastavu Koncema.

- Vidljivo je da nedostatak pomoćne mehanizacije u nekim rudnicima uglja proizvodi ogromnu štetu po pitanju realizacije proizvodnih rezultata kako u proizvodnji uglja tako i na poslovima otkrivke uglja. Nedostatak opreme za pravovremeno tekuće održavanje postrojenja i uređaja gotovo u svim rudnicima uglja ima negativan uticaj na pravovremeni razvoj rudarskih radova u većini rudrskih objekata što takođe ima negativan uticaj na realizaciju proizvodnih rezultata - kaže se u dopisu, koji je pored nosiocima izvršne vlasti u FBiH i direktoru Elektroprivrede, upućen i direktorima svih rudnika u sastavu Koncerna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.