open-navfaktor-logo
search
Cijena meda
Loša godina za pčelare na području Srebrenice
Od pčelarstva se može živjeti, ukolio se ozbiljno i profesionalno pristupi ovom poslu, kaže Salko Nukić
27.09.2019. u 13:27
get url
text
Košnice pčela

Ova godina bila je loša za pčelare na području Srebrenice, zbog čega je i cijena meda blago porasla, kaže Salko Nukić, predsjednik Udruženja pčelara Osatica Srebrenica. Pčelari sa područja Srebrenice analizu meda vrše u Tuzli i Banjoj Luci, a ona je pokazala, navodi Nukić, izvrsnu kvalitetu proizvoda od meda s tog područja.

- Imamo vrhunski kvalitet meda što se tiče Srebrenice jer je čista priroda i nema zagađivača u okolini. Čista okolina, nadmorska visina, sve su to prednosti našeg kraja za razvoj pčelarstva. Iz tih razloga imamo kvalitetan med – ističe Nukić.

Naglašava da se od pčelarstva može živjeti, ukolio se ozbiljno i profesionalno pristupi ovom poslu.

- Imam oko 50 košnica i ima mnogo posla u određenom periodu. Tokom ljeta je najteže jer se sve mora na vrijeme uraditi. Pčelar tokom godine mora pratiti kad se šta radi, a nakon završetka sezone, nema mnogo posla – pojašnjava.

Na području Općine Srebrenica pčelarstvo se značajno razvija, povećava se broj pčelara, a broj pčelinjih društava dostigao je više od 5.000 košnica. Na tom području djeluju dva udruženja pčelara s ukupno više od 200 članova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.