open-navfaktor-logo
search
Povrijeđen mujezin
Londonska policija: Napad u džamiji nije povezan s terorizmom
Londonska policija saopćila je da današnji napad u džamiji Regent Park nije povezan s terorizmom.
20.02.2020. u 20:00
get url
text

Policija je uhapsila 29-godišnjeg muškarca koji je u popodnevnim satima ušao u džamiju u Londonu i nožem u predjelu vrata ubo mujezina koji je obavljao molitvu. Povrijeđeni mujezin je van životne opasnosti.

U saopćenju je policija navela da se uhapšeni tereti za pokušaj ubistva, a da se slučaj za sada ne povezuje s terorizmom.

Policija tvrdi da postoje indicije da je napadač ranije prisustvovao vjerskim obredima u džamiji, ali da je istraga o slučaju u toku.

Predstavnik džemata džamije Regent Park Ayaz Ahmed izjavio je da je mujezin uboden u predjelu vrata, a da su vjernici potom reagirali i zaustavili napadača.

- Stotine vjernika su bile u džamiji za vrijeme napada. Bilo je šokantno. Napadač je držao noć u ruci i napao je mujezina - kazao je Ahmed.

On je istakao da je napadnuti mujezin poznat lokalnoj muslimanskoj zajednici jer je 25 godina obnašao dužnost mujezina džamije.

- Napadača ne poznajemo. Posljednjih deset godina svakodnevno dolazim u džamiju i nikad ga nisam vidio. Međutim, čujem da je u skorom razdoblju dolazio nekoliko puta. Jedan čovjek mi je rekao da ga je vidio prije nekoliko dana, a drugi tvrdi da ga je vidio prošlog mjeseca - kazao je Ahmed.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson osudio je napad i poručio da je tužan zbog toga.

- Veoma je zastrašujuće što se takvo nešto dogodilo u bogomolji - naveo je Johson u poruci na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.