open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
London: Macronovu posjetu obilježili protesti
Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Francuske Emmanuel Macron sastali su se u Londonu, a posjetu francuskog čelnika su obilježili protesti građana.
18.06.2020. u 22:19
get url
text

U saopćenju britanske vlade navodi se da su dvojica lidera razgovarali o brojnim globalnim pitanjima, uključujući situaciju u Libiji, mirovni proces na Bliskom istoku, situaciju u Hong Kongu, neregularne migracije, pandemiju koronavirusa i Brexit.

Dvojica čelnika složila su se o potrebi zaustavljanja oružanog sukoba u Libiji tako što bi zaraćene strane što prije održale sastanke pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UN).

Kako se navodi u saopćenju, Johnson i Macron su saglasni da bi provođenje novog Zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong predstavljalo kršenja Kinesko-britanske zajedničke deklaracije o pitanju Hong Konga iz 1984. godine.

Također su se složili i oko potrebe postizanja dvodržavnog rješenja u okviru mirovnog procesa na Bliskom istoku. Johnson i Macron naglasili su i značaj međunarodne saradnje u borbi protiv neregularnih migracija te u borbi protiv COVID-19. Dotakavši se pitanja Brexita, Johnson je podsjetio da su se zvanični London i Evropska unija prošle sedmice usuglasili oko „intenziviranog vremenskog okvira“ za njihove pregovore u julu, napominjući da bi bilo besmisleno da se čitav proces oduži sve do jeseni.

Predsjednik Francuske se tokom posjete Londonu sastao i sa prestolonasljednikom princom Charlesom. Ipak, posjetu Macrona Londonu obilježili su protesti grupe državljana Kameruna koji su ispred zgrada gdje su se održavali sastanci dviju delegacija uzvikivali slogane protiv francuskog čelnika, poput "Ubica Macron".

Demonstranti su uzvikivali da Francuska i Velika Britanija sarađuju kako bi ponovo kolonizirali Afriku. Policija nije dozvolila demonstrantima da se približe mjestu održavanja sastanka, a Macron je po okončanju sastanka izašao na stražnja vrata kako bi izbjegao susret s demonstrantima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.