open-navfaktor-logo
search
Preliminarni rezultati
Lokalni izbori u Hrvatskoj: HDZ i SDP gube, glasači biraju nove lidere
Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenim u 22 sata poznati su kandidati u natjecanju za mjesto gradonačelnika za drugi krug lokalnih izbora u četiri najveća hrvatska grada.  
16.05.2021. u 22:05
get url
text

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Zeleno-lijeva koalicija "Možemo!" i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević koji ima 42,46 posto glasova, s obrađenih 168 od ukupno 606 (27,72 posto) biračkih mjesta.

Kandidat za drugi krug s Tomaševićem je Jelena Pavičić Vukičević iz Stranke rada i solidarnosti BM 365 s 13,31 posto glasova.

Političke opcije poput HDZ-a i SDP-a zabilježile su pad, a njihovi kandidati Davor Filipović (HDZ) i Joško Klisović neće ući u drugi krug glasanja za gradonačelničku funkciju glavnog grada Hrvatske.

I u Splitu gdje je tradicionalno pobjeđivao HDZ, sada su se dogodile promjene. Nakon 55,83 posto obrađenih glasova u Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak iz stranke Centar s 29,04 posto glasova, te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović s 20,84 posto.

Građani Rijeke i dalje su ostali vjerni SDP-u čiji kandidat Marko Filipović u ovom trenutku ima oko 29,99 posto osvojenih glasova. Slijedi ga kandidat grupe birača Davor Štimac s 16,09 posto.

U Osijeku je nakon 79,49 posto obrađenih glasova u vodstvu Ivan Radić iz HDZ-a s 39,07 posto, slijedi ga Berislav Mlinarević 19,73 posto iz Domovinskog pokreta.

Aktuelni vukovarski gradonačelnik, nezavisni Ivan Penava i HDZ-ov Nikola Mažar, prema do sada obrađenim rezultatima glasanja, ući će u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Vukovara.

U Dubrovniku vodi HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković.

Prema DIP-ovim neslužbenim rezultatima u 22 sata, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini najviše će mandata imati platforma predvođena strankom "Možemo!" s 38,21 posto, a slijedi Stranka rada i solidarnosti BM 365 s osvojenih 11,45 posto glasova.

U Hrvatskoj su danas održani lokalni izbori na kojima se kandidiralo preko 38.000 kandidata.

Čelnici lokalne izvršne vlasti moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasali ako žele biti izabrani u prvom krugu. Ako nijedan od kandidata ne pređe 50 posto, za dvije sedmice, 30. maja, održat će se drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je imalo priliku birati tri miliona i 600 hiljada birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6.572 biračka mjesta.

 



 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.