open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Lojo za Faktor: Jones je za pet minuta odlučila želi li igrati za BiH
Da je bilo razumijevanja, Jones smo trebali imati u ekipi i u posljednje dvije utakmice proteklih kvalifikacija, a s njom u timu sigurno bismo izborili plasman na EP, rekao je selektor BiH 
19.11.2019. u 21:07
get url
text

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine preko noći je postala prva tema u domaćoj javnosti. Senzacionalna pobjeda na gostovanju kod prvog favorita kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, selekcije Rusije, rezultirala je velikim interesom za naredni susret sa Švicarskom pred domaćom publikom.

Selektora Gorana Loju dobili smo na njegovoj njemačkoj adresi. Iako je priznao da ga je malo stigao umor, "coach" našeg nacionalnog tima kaže da je riječ o slatkom umoru poslije dvije pobjede u prvom "prozoru" kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine.

- Svakako da nam pobjeda u Rusiji znači puno za nastavak kvalifikacija, a posebno mi je drago što je trijumf nad Ruskinjama uzburkao domaću sportsku javnost, te smo preko noći postali najpopularniji nacionalni tim. Pobijediti u košarkaškom gradu pred pet hiljada gledalaca nije mala stvar, a naravno da ne trebamo umanjivati značaj domaćeg trijumfa nad Švicarskom - rekao je selektor najboljih bh. košarkašica Goran Lojo na početku razgovora za Faktor.



Iako je bio veliki optimista, i Lojo priznaje da je primarni cilj na startu kvalifikacija bila jedna pobjeda, no da je trijumfom u Rusiji napravljen veliki posao.

- Pobjeda nad Švicarskom je nekako bila ranije planirana, ali da ćemo imati dvije, nismo očekivali, no i to je plod našeg dobrog rada i angažmana cijelog tima - dodao je Lojo.

Veliki kvalitet našoj selekciji donijela je naturalizovana igračica sa Bahama Jonquel Jones, koja je u debitantskom meču u Orenburgu ubacila 29 poena, dok je tri manje postigla protiv Švicarske.

Igračica sa iskustvom iz WNBA lige dala je dodatnu dimenziju u igri naše reprezentacije, no sve je počelo nakon razlaza s Lynettom Kizer. Naime, prije dogovora sa Jonquel Jones, BiH je naturalizovala Amerikanku Courtney Hurt.

- Nakon odstranjivanja Lynette Kizer iz reprezentacije, mi smo uspjeli dogovoriti saradnju sa Courtney Hurt, košarkašicom izuzetnih kvaliteta koja zbog teške povrede prednjih križnih ligamenata nikad nije zaigrala za BiH. Ipak, zbog pravila FIBA-e u rosteru možemo imati samo jednu naturalizovanu igračicu, a vjerujte mi da je Jones trenutno bez kokurencije - rekao je Lojo naglasivši:

- Vidjeli ste koliko puno znači za našu igru. Mi smo na njenom angažmanu radili skoro godinu i po, a kada kažem mi, tu mislim na sebe, ali i na ljude u Košarkaškom savezu BiH. Da je bilo razumijevanja, Jones smo trebali imati u ekipi i u posljednje dvije utakmice proteklih kvalifikacija (Crna Gora i Island, op. a.), a s njom u timu sigurno bismo izborili plasman na EP. No, mi smo mala reprezentacija i iza nas ne stoji niko - tvrdi Lojo, uz malu opasku da baš i ne želi govoriti o detaljima zbog kojih Jones još u prošlim kvalifikacijama nije debitovala za BiH.



Ono što Lojo ne želi reći i komentarisati jeste odluka FIBA-e prema kojoj krovna košarkaška organizacija krajem prošle godine nije dozvolila "naturalizaciju" Jonquel Jones, dok je recimo istovremeno Amerikanka Bria Hartley dobila dozvolu da zaigra za Francusku. 

Mnogo je onih koji se pitaju kako je igračica s uspješnom WNBA karijerom odlučila uzeti bh. državljanstvo i igrati za našu zemlju.

- Kao što sam ranije i rekao, dugo smo radili na dolasku Jonquel Jones, a kao što znate, naš Savez nije u mogućnosti bilo kome platiti bilo kakav novac da bi igrao za BiH. Ipak, vjerujte mi da smo na njen pristanak čekali pet minuta, toliko dugo joj je trebalo da se odluči na sastanku koji smo upriličili zajedno s njenim agentom - ispričao je selektor naših najboljih košarkašica.

Lojo je pohvalio i ažurnost i odgovornost nove reprezentativke prilikom prikupljanja potrebne papirologije za dobijanje bh. državljanstva.

- Dva puta je dolazila u BiH kako bi dostavila svu potrebnu papirologiju, brzo je reagovala, a onda smo čekali na odluku Vijeća ministara BiH. Dobili smo fantastičnu igračicu koju je ostatak tima sjajno prihvatio o čemu najbolje govori atmosfera koja je vladala u ekipi tokom priprema - naglasio je Lojo.

Na nove zvanične nastupe ženske košarkaške reprezentacije BiH čekat ćemo do novembra naredne godine, kada slijede domaće utakmice sa Estonijom i Rusijom. No, plan je da se jedan dio igračica okupi tokom ljeta na pripremama.

- Mi ćemo pokušati tokom ljeta dogovoriti nekoliko prijateljskih utakmica, kako bismo se uvjerili u formu i kvalitet igračica sa šireg spiska - naglašava "šef".

Bh. selektor se raduje činjenici da će BiH Rusiju najvjerovatnije ugostiti u dvorani "Mirza Delibašić".

- Meni je iskreno žao što svi zainteresovani nisu mogli ući u dvoranu u susretu protiv Švicarske. Očekivali smo da će se dići ovakva euforija nakon pobjede u Rusiji, no mogućnosti za promjenom dvorane nažalost nije bilo - rekao je Lojo, te na kraju pohvalio KSBiH na čelu s predsjednikom Mirzom Teletovićem zbog uvjeta koji su omogućili njegovim djevojkama da s dvije pobjede otvore kvalifikacije za Eurobasket.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.