open-navfaktor-logo
search
Otvorio dušu
Lojo: Pritisci, opstrukcije i ponižavanje ženske košarkaške reprezentacije BiH
Goran Lojo više nije selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.
12.02.2023. u 22:26
get url
text

Lojo je svoju konačnu odluku saopćio novinarima poslije poraza Zmajica od Njemačke na Ildiži, a javnosti se obratio i putem društvenih mreža. Njegovo "oproštajno pismo" prenosimo u cijelosti.

- Nakon večerašnje utakmice, povlačim se sa pozicije selektora ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine.Moj ugovor svakako istječe nakon EP 2023. godine. Kako se nismo plasirali, ovo večeras je bila moja posljednja utakmica na klupi najdražeg tima. Odlazim ponosan na sve što smo napravili zajedno sa igračicama ekipom od 2017. godine naovamo.

- Kada sam preuzeo reprezentaciju (2017.), nismo imali niti jedan bod na oficijelnom FIBA rankingu. Danas smo 14. reprezentacija svijeta i šesta Evrope, prema posljednjoj FIBA ranking listi. Ostvarili smo najbolji rezultat u historiji timskih olimpijskih sportova koje je jedna reprezentacija BiH postigla, peto mjesto u Evropi. Zatim smo pobijedili olimpijskog viceprvaka Japan te se tako plasirali na Svjetsko prvenstvo, među 12 najboljih ekipa na svijetu. I to prvi put u historiji bh. košarke. Za sve uspjehe, zaslužni smo svi zajedno, moje igračice ja kao trener te moj stuff na čelu sa legendom bh., evropske i svjetske košarke, Razijom Mujanović - napisao je odlazeći selektor.

- Došlo je do smjene generacija, treba proći određeno vrijeme da se nova ekipa uigra i poklope ostale stvari koje su bitne za timski uspjeh. Nažalost , neki nemaju razumijevanja, niti strpljenja, neki vrše namjerne opstrukcije i ponižavanja ženske košarkaške reprezentacije BiH u posljednje vrijeme, imaju neke druge interese o kojima ne bih u detalje. Za tim nema potrebe jer unutar KSBiH postoje tijela koja će, nadam se, riješiti tu problematiku što prije zbog bolje budućnosti košarke u BiH.

- Razmišljao sam od odlasku već nakon svjetskog prvenstva u Australiji, ali poslije neviđenih pritisaka i opstrukcija na žensku košarkašku reprezentaciju, odlučio sam ostati i okončati ovaj ciklus. Od ničega smo došli do najvećeg uspjeha u historiji bh. timskih sportova i to nam niko nikada neće moći osporiti.Odlazim i prepuštam svoju poziciju nekom novom koga odredi Upravni odbor Košarkaškog saveza i želim mu svu sreću u daljem radu - zaključio je Lojo.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goran Lojo (@goran_lojo)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.