open-navfaktor-logo
search
Selektor bh. košarkašica
Lojo: Belgija je na papiru apsolutni favorit, bit će teško nadomjestiti izostanak Marice
Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju se okupila u Sarajevu odakle počinje pripreme za kvalifikacije za Eurobasket 2023. godine.
08.11.2021. u 10:59
get url
text

Borbu za plasman na naredno EP izabranice Gorana Loje počinju u dvorani "Mirza Delibašić" protiv selekcije Belgije, tima koje su naše najbolje košarkašice porazile na startu ovogodišnjeg kontinentalnog šampionata.

I ljetos je, a i sada, Belgijankama pripada uloga favorita.

- Belgija je sigurno na papiru apsolutni favorit u našoj grupi po trenutnom svjetskom rankingu i po rezultatima na prošlom Eurobasketu gdje su završili treći. Bili su učesnici i Olimpijade. Mi smo ih ljetos porazili u Strasbourgu i pokazali smo na taj način da se možemo ravnopravno nositi sa svim protivnicima. Siguran sam da će naša ekipa i sve djevojke i ovaj put dati svoj maksimum da pokušamo ostvariti pobjedu i na najbolji način "otvorimo" kvalifikacije - rekao je selektor petoplasiranog tima sa prošlog EP-a Goran Lojo na današnjoj press konferenciji.

Selektor bh. košarkašica ne strahuje ni od poraza, a ima i jasan plan ako se on desi.

- Ostaje nam još pet mečeva i naš cilj je jasan, a to je plasman na EP i za ostvarenje tog cilja potrebno nam je pet pobjeda uz taj eventualno jedan poraz da bi bili sigurni učesnici EP-a. Postoji i situacija ako ostvarimo četiri pobjede i dva poraza onda bismo ušli u kalkulacije. Pokušat ćemo sve da to izbjegnemo i cilj je da što bolje otvorimo kvalifikacije - dodao je Lojo.

Kako tvrdi selektor BiH, Belgijanke dolaze s 15 igračica, s tim i još uvijek nisu odredili finalni roster.

Glavno pitanje za Loju svakako je kako nadomjestiti izostanak Marice Gajić koja neće igrati u prva dva susreta kvalifikacija.

- Sigurno da će biti teško nadomjestiti neigranje Marice, ali će djevojke sigurno učiniti sve da popunimo tu prazninu i da nadomjestimo taj hendikep kako bi se to ne bi vidjelo na na parketu - poručio je selektor BiH.

Nakon duela s Balgijom (11. novembar) najbolje bh. košarkašice očekuje gostovanje kod Sjeverne Makedonije (14. novembar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.