open-navfaktor-logo
search
Recept iz SANU-a
Logoraš Dačićevih "nepostojećih logora" Mirsad Duratović: Stidite se, vi ste zločinac u miru!
Ja vas pozivam da budete moj gost u Prijedoru i da vam pokažem koncentracione logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, da vam pokažem grobnice logoraša Tomašicu, Kevljane i da vas upoznam sa "čovjekom sa žice" Fikretom Alićem, poručuje Duratović
25.06.2019. u 15:45
get url
text
Bivši logoraš Mirsad Duratović
Bivši logoraš Mirsad Duratović

Dvadeset pet godina poslije objavljivanja zloglasnog Memoranduma Akademije nauka i umjetnosti Srbije, a koji je bio platforma za razbuktavanje srpskog nacionalizma koji je doveo do ratova i velikih zločina na Balkanu, srpska intelektualna elita (ponovno tada) predvođena Dobricom Ćosićem  (samoproglašenim ocem nacije) ponudila je 2011. godine, novi dokument - Memorandum SANU II. Kapitalni cilj -odvajanje Republike Srpske od BiH.

Od desetak navedenih ciljeva, nekoliko ih se posebno izdvaja, jer su trenutno najaktuelniji, iako je svaki od njih ponaosob, iznimno opasan po državu BiH i njene institucije.

Ako neko misli, da je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, sasvim slučajno prije nekoliko dana negirao postojanje logora, i to baš u Prijedoru, kao i zločine ubistava i mučenja koja su izvršena tokom počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata i genocida nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom ove općine, grdno se vara. Sve je urađeno planski i servirano iz dobro poznate beogradske kuhinje laži.

Logoraš Dačićevih "nepostojećih logora" u Prijedoru Mirsad Duratović u razgovoru za Faktor poručuje šefu srbijanske diplomatije da se stidi svog imena i funkcije.

-Nakon 27 godina i uprkos svim dokazima, svim masovnim grobnicama i presudama, desecima hiljada svjedoka, negiranje postojanja logora Trnopolje i Omarska bez pomilovanja zaslužuje tretman ministra Dačića kao zločinca u miru. Stidite se svog imena i funkcije, ministre. Ali za stid vi ne znate! - naglašava Duratović.

Podsjeća Dačića da se 12 presuda Haškog tribunala odnosi na ubitstva, silovanja i mučenja u logorima Trnopolje i Omarska.

-Ja vas pozivam da budete moj gost u Prijedoru i da vam pokažem koncentracione logore Trnopolje, Omarsku i Keraterm, da vam pokažem grobnice logoraša Tomašicu, Kevljane i da vas upoznam sa "čovjekom sa žice" Fikretom Alićem. Umjesto da se istini pogleda u oči, što bi bila osnova za novi zajednički početak, genocid negiraju, ni manje ni više nego visoki funkcioneri koji su veoma negativni idoli mladima i snažna kočnica našeg zajedničkog napretka, tolerancije i slobode. Dačiću, vi ste jedna šetajuća atomska bomba na Balkanu. Jeste li svjesni svog bolesnog zračenja? Vi i vama slični negatori istine ste novopečeni zločinci u miru, i zaslužujete javnu opomenu i kaznu- poručuje Duratović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić osudio je Dačićevu izjavu, kazavši da su logori Omarska, Keratern, Tronopolje i druga stratišta bili najveće tvornice smrti nakon Drugog svjetskog rata, te da o razmjerima zločina koji su počinjeni u Prijedoru najbolje govore relevantne presude Haškog tribunala.

Istaknuo je da je barbarskim činom negiranja zločina u prijedorskim koncentracionim logorima i nepoštivanjem pravomoćnih presuda međunarodnog suda, Dačić za jedan korak udaljio Srbiju od civiliziranog svijeta, i na najgrublji način uvrijedio sve žrtve miloševićevsko-četničkog projekta uništenja BiH.

-S takvima ne možemo niti ćemo ikada jer ne uvažavaju presude međunarodnih sudova, tražiti takozvani zajednički imenitelj o dešavanjima iz devedesetih- kazao je Komšić.

Stoga je zatražio kao član Predsjedništva BiH od Vlade i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da odmah upute izvinjenje porodicama žrtava zbog ovog neciviliziranog čina.

-U protivnom, može se samo smatra ti da je aktuelna i zvanična politika Republike Srbije na tragu iste one politike koja je dovela do genocida i drugih najtežih oblika ratnih zločina - zaključio je Komšić.

Savez logoraša u BiH ne samo da najstrožije osuđuje javne istupe srbijanskih državnika i novinara već i izražava opštu nevjericu kakva se to patologija laži razvija i širi među njima, navodi se u saopćenju Saveza.

U saopćenju se poručuje i "posljednju fazu izvršenja zločina i genocida provodite tako vješto da biste trebali dobiti i Pulitzerovu, i Nobelovu i sve druge nagrade. Uništavanje Bosne i Hercegovine i sjemena njenog naroda od strane vašeg sistema osudio je cijeli svijet.

U vašim logorima, koji su kao biljke poslije kiše nicali, nisu se "čuvali zatvorenici", u njima ste mučili, silovali, ubijali, klali; svakoga dana, sata…ne birajući - fetuse, novorođenčad, djecu, žene, starce… Gospodine, i svi ostali, lažima i poricanjem možda možete ubijediti pojedinca da niste počinili genocid, ali uvijek će vas koščice Bošnjaka koje izbijaju iz masovnih grobnica još stoljećima podsjećati šta ste uradili, a vi ćete znati da trebate i morate još više, bolje i ljepše lagati - navodi se u saopćenju.

U Memorandumu SANU II jasno stoji:

-Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju;

-Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu;

-Pomagati otcjepljenje Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.