Petak, 22.09.2023.
FOTO: AA

Ljudi dobrog srca: Pronalaze i liječe životinje povrijeđene u zemljotresima u Siriji

Ljubitelj životinja Muhammed Vattar i njegovi prijatelji iz Halepa liječe desetine mačaka i pasa povrijeđenih u područjima pogođenim zemljotresom u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije.

U zemljotresima koji su 6. februara pogodili Tursku i Siriju poginule su desetine hiljada ljudi, a uništen je i oštećen veliki broj stambenih objekata. Povrijeđen je i veliki broj životinja na područjima pogođenim zemljotresima.

Muhammed Vattar, osnivač je Udruženja "Ernesto's Sanctuary for Cats" koje brine o mačkama i psima koji su povrijeđeni u zemljotresu. Vattar je osnovao i tim za traženje i spašavanje životinja ispod ruševina u sirijskom Idlibu i Halepu. 

Vattar i njegovi prijatelji iz Halepa spasili su desetine životinja ispod ruševina, nakon čega su ih liječili. U udruženju se nalazi oko 2.200 različitih životinja, uključujući 2.000 mačaka i 33 psa.

Vattar je za Anadoliju rekao da su uz pomoć prijatelja veterinara zbrinuli povrijeđene životinje u skloništu udruženja.

- Spasili smo 60 mačaka i deset pasa iz ruševina. Povrijeđene životinje kao što su krave, ovce i konji liječili smo u štali - rekao je Vattar.

Kako je kazao, cilj im je osigurati sigurno okruženje za životinje lutalice. Vattar je dodao da planiraju otvoriti nova skloništa u različitim regijama izvan Idliba.

Ahmed Jusuf, koji radi kao veterinar u udruženju, rekao je da su s ulice spasili životinje koje su bile na područjima pogođenim zemljotresima. Neke životinje su bile toliko povrijeđene da su im morali amputirati neke dijelove, nakon čega su im stavili proteze. 

- Pravimo metalne šape za zgnječene šape pasa - rekao je Jusuf.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh