Odgovor Ljubuškić prenosimo u cijelosti:

"Praviti žrtvu od čovjeka koji zloupotrebljava bolovanje, koji bezočno laže i iznosi neistine u javnosti i koji pod plaštom stranke izdaje saopćenja je nekorektno i baca neopravdanu ljagu na rad Službe i njenih zaposlenih. Dok drugi rade u uvjetima COVID-19 "žrtva" glumi manekena po ulicama Sarajeva.

Objavili ste izjavu g. Kamočaija u kojem izlaže svoju verziju priče o pisanom upozorenju o otkazu. Kako ponovo iznosi neistine o čitavom slučaju i to pozivajući se na nekakve prijave o kriminalu, dostavljam vam odgovor koji je upućen g. Kamočaiju na njegovu žalbu na pisano upozorenje:

VEZANI TEKST - Igoru Kamočaiju upozorenje pred otkaz zbog iznošenja informacija o neradu u JU "Služba za zapošljavanje KS"

Poštovani,

Odgovor na Vaš zahtjev na zaštitu prava iz radnog odnosa započet ću citiranjem člana zakona koji tretira ovu materiju, citiram:

Zaštita prava iz radnog odnosa

Član 114.

1. „Radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa dužan je u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava zahtijevati od poslodavca ostvarivanje tog prava.“

G. Kamočaji, nije mi jasno iz Vašeg zahtjeva koje sam Vam pravo iz radnog odnosa povrijedila.

Da li ste nesmetano bili na bolovanju, DA.

Da li ste nesmetano bili na godišnjem odmoru, DA.

U ostalih par radnih dana koje ste proveli na poslu, računajući od početka mog imenovanja, ne sjećam se, a niti ne mogu sebi da pojasnim/objasnim koje sam Vam pravo povrijedila.

Ono što znam je to da ste Vi povrijedili/niste poštovali opće akte Službe i to sam Vam pojasnila u pisanom upozorenju. Teško mi je shvatiti da tražite od mene da stavim van snage pisano upozorenje jer je isto zasnovano na zakonu, Vašim postupcima/radnjama za vrijeme bolovanja i nalazom Kontrolora zdravstvenog osiguranja KS. Vaš zahtjev nema niti jednog navoda tj. dokaza da Vam je prekršeno bilo koje pravo iz radnog odnosa.

Istovremeno, uz upozorenje sam Vam dostavila i preslike Vašeg medijskog nastupa, za vrijeme bolovanja, u kojem na vrlo ružan i neutemeljen način govorite o Službi i njenim odgovornim osobama. Bolovanje se uzima i koristi za liječenje, a ne za medijske nastupe.

Ujedno, dostavila sam Vam i nalaz kontrolora bolovanja koji je ustanovio da niste ispoštovali zahtjeve ordinarijusa u cilju ispitivanja bolesti, citiram:

"Bolovanje od 06.07.2020. god. je uredno otvoreno, izdate su uputnice za obradu i zakazana kontrola sa istim, međutim nalazi (laboratorije, dijagnostičke pretrage i mikrobiološke analize) nisu dostavljani na kontrolama 09.07.2020. god., 16.07.2020. god i 24.07.2020. god. što znači da ordinarijus nije mogao imati uvid u ispitivanje bolesti a samim tim i praćenje zdravstvenog stanja pacijenta."

Pored toga utvrdio je i druge nepravilnosti, citiram dio:

"Većina bolovanja se zaključuje na inicijativu osiguranika, rijetko koje bolovanje je dovedeno do kraja tj. ispitivanje i liječenje se prekida tako da se daje mogućnost za ponovno otvaranje bolovanja. Izabrani doktor nema uvid u zdravstveno stanje pacijenta."

Na bazi gore navedenog, pisano upozorenje ostaje na snazi i u zakonom predviđenoj formi.

Na kraju, molim Vas da poštujete napisano/obrazloženo u pisanom upozorenju, a naročito iz razloga Vašeg nastavka blaćenja rada Službe po medijima, a da nikakvih i tačnih informacija nemate o radu Službe izuzev fikcija koje imaju za cilj obmanjivanje javnosti.