Partneri na projektu i supotpisnici ugovora su Ured za koordinaciju projekta-PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo privrede ZHK i Poljoprivredna zadruga (PZ) "Plodovi zemlje".

Kako je istaknuto na potpisivanju, riječ je o iznimno kvalitetnim plastenicima od kojih je svaki površine 320 kvadrata, odnosno ukupno 25.600 kvadrata.

Sesar je u izjavi medijima kazao je kako su poljoprivrednici na području ZHK imali 10 hektara zemljišta pod plastenicima, a realizacijom danas potpisanog ugovora bit će zaštićeno još 2,5 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić kazao je da u Ljubuškom živi i radi više od 500 povrtlara koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom, a koji apliciraju na kantonalne i federalne poticaje.

- Ljubuški i Čapljina uvijek su bili poznati po plasteničkoj proizvodnji. Mi na ovaj način povećavamo površine koje su zaštićene tako da olakšamo ljudima da manje ovise o prirodnim nepogodama i ne samo da ih štitimo od vremenskih nepogoda nego im omogućavamo da ranije izađu na tržište, omogućavamo im raniji plasman robe, a ranijim plasmanom postižu bolju cijenu i naravno veću zaradu - dodao je gradonačelnik Markotić.

Od ukupne vrijednosti Grad Ljubuški sufinansira projekt sa 70 hiljada maraka, odnosno 20 posto ukupne vrijednosti projekta, kao i Ministarstvo privrede ZHK i korisnici udruge Plodovi zemlje, dok je ostatak sredstava osiguralo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preko međunarodnog projekta IFAD.

Gradonačelnik Markotić podsjetio je da je Grad i prošle godine sufinansirao izgradnju 80 plastenika.

- Tako smo u dvije godine dobili pet hektara novih poljoprivrednih površina, odnosno plasteničkih površina - kazao je gradonačelnik.

Direktor PZ "Plodovi zemlje" Dubravko Vukojević kazao je kako je ulaganje u plasteničku proizvodnju nužnost s obzirom da su se klimatske prilike značajno promijenile zadnjih godina.

- Nekada je bilo da u 30 godina dođe elementarna nepogoda pa si u problemima, a sada smo u pet godina imali četiri elementarne nepogode. Ili su u pitanju ogromne kiše ili "slana" u aprilu. Ti si siguran u plasteniku. Ako je bio led malo si štitio, malo si pokrivao, ložio vatre pa si uspio sačuvati, a vani to ne možeš - ustvrdio je Vukojević.

Ministar finansija ZHK Toni Kraljević naveo je da Ljubuški iz godine u godinu ima sve razvijeniju plasteničku proizvodnju čime se rizik od klimatskog utjecaja maksimalno reducira, a povećava se komparativna prednost lokalnih poljoprivrednika koji su sada u prilici osigurati raniji plasman svoje robe na tržište.