open-navfaktor-logo
search
Ima li osnova
Ljubitelji životinja ogorčeni, hrana skuplja na dnevnoj bazi, evo šta kaže glavni federalni tržišni inspektor
Redakciji Faktora obratili su se čitaoci požalivši se na cijene hrane za životinje. Kažu kako se bukvalno na dnevnoj bazi cijene povećavaju.
16.05.2023. u 08:05
get url
text

- Svi mi koji imamo životinje ili hranimo napuštene, svakodnevno na policama viđamo povećanje cijena hrane za životinje. To je preraslo u bezobrazluk. Možete li zamisliti da jedna mala konzerva hrane za pse koja je do jučer bila oko dvije KM, sada je više od četiri KM, ili veća koja je bila četiri KM, sada je recimo 7,95 KM. Isto je i sa hranama za mačke. Kesa od 300 grama koja je prije neka dva mjeseca bila 2,50 KM, sada je, vjerovali ili ne, 4,10 KM ili 4,75 KM. Pa jesmo li mi Njemačka!? - ispričali su nam ogorčeni čitatelji.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

- Riječ je o slobodnom formiranju cijena. Tu federalna i kantonalna inspekcija ne mogu ništa. Oni mogu određivati cijene shodno potražnji kako hoće. Naravno, moraju utvrditi pravila, tu mi možemo kontrolisati da li su uskladili sa svojim pravilima, da li imaju odluke o maržama. Kada je slobodno formiranje cijena, tu država ima veoma malo utjecaja, inspekcije. Oni su pridržavaju člana 3. Zakona o kontroli cijena kada se govori o slobodnom formiranju cijena na tržištu Federacije BiH - objašnjava nam Elmir Ramić, glavni tržišni federalni inspektor, i dodaje:

- Naravno da to nije normalno i nekada izgleda bezobrazno, ali oni mogu određivati cijene zato što država nije uvela marže na hranu za životinje. Mi u tom slučaju možemo samo pogledati da li se pridržavaju uvjeta koji oni sami formiraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.