On je za BHT kazao da vjerujem da će FBiH dobiti novu Vladu u zakonskom roku dogovorom unutar rukovodstva FBiH i na glasanju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ili pak intervencijom visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Smatram da će biti odgovornosti domaćih aktera, a ako to izostane tu je visoki predstavnik koji je Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma ovlašten da deblokira procese ako neko počne blokade - dodao je Ljubić.

Ponovio je da "ćemo dobiti Vladu ovako ili onako". 

Na pitanje očekuje li reakciju Schmidta, odgovorio je da misli da bi najbolje rješenje bilo da domaći akteri nađu rješenje iz krize.

- Jasno je da koalicijska "Osmorka", "Sedmorka", ima dovoljno glasova u oba doma Parlamenta FBiH da ima većinu za svoj prijedlog u Zastupničkom domu i konstruktivan bi pristup Lende (Refika, potpredsjednika FBiH, iz SDA) bio da da saglasnost za formiranje Vlade i nastavi djelovati iz opozicije - stava je Ljubić. 

Na pitanje da li je upoznat sa Schmidtovim prijedlogom o kojem se govori proteklih dana, Ljubić je kazao da nije siguran da je to vjerodostojan prijedlog.

- Mislim da se još razmišlja u OHR-u radi na nekoj vrsti alternativnog rješenja ako dođe do blokade od strane SDA. Čak i da taj tekst koji je u nekim medijima na neki način plasiran, čak i da postoji, vjerovatno to ne bi bio konačan prijedlog - dodao je Ljubić.