open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Ljubić tvrdi da Hina majorizira Hrvate: Dominiraju izjave Izetbegovića, Džaferovića i Komšića, nas tretiraju kao "bad guys"
Član Sabora Republike Hrvatske i predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) Božo Ljubić uputio je pismo na više adresa u Republici Hrvatskoj kojim izražava nezadovljstvo načinom na koji novinska agencija Hina izvještava o događajima iz Bosne i Hercegovine.
13.05.2020. u 15:39
get url
text

U pismu, kojeg prenosi portal HMS, Ljubić ističe da ta novinska agencija ignorira legitimne političke predstavnike Hrvata dajući prostor bošnjačkim i srpskim dužnosnicima i "afirmativno intonira njihove stavove".

- Nevjerovatno je i neprihvatljivo kako je malo i netačno hrvatska javnost informirana o političkim procesima u BiH, posebno o položaju hrvatskog naroda u BiH, kako u elektronskim tako i pisanim medijima – požalio se Ljubić.

Ocijenio je da Hina ima obavezu prema Hrvatima van Hrvatske, ali da ta agencija posljednjih mjeseci "informira i promovira stavove bošnjačke i srpske strane u BiH", te da "u potpunosti ignorria stavove legitimnih hrvatskih predstavnika".

- Čak i da se ne ulazi u krajnje pristranu interpretaciju vijesti iz BiH po kojima su hrvatski legitimni politički predstavnici portretirani isključivo kao "bad guys", očito je da se u vijestima koje obrađuje Hina, a koje prenose drugi mediji iz Hrvatske dominiraju izjave "probosaskih" i probošnjačkih političara poput Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Fahrudina Radončića. Njihovi su stavovi predstavljeni u pozitivnom svjetlu. Istovremeno hrvatske se političare portretira kao protivdržavne, protivzapadno čak proruski orijentirane, što je ne samo netačno već nevjerovatan nonsens jer zapravo jedino Hrvati u BiH, predstavljeni po njihovim legitimnim političkim predstavnicima, istinski zagovaraju i rade na priključenju euroatlantskim integracijama, slijedeći u tome službenu politiku Republike Hrvatske – ocijenio je Ljubić.

Dodao je kako ponekad ima dojam da Hina služi kao servis paraobavještajnog, medijskog, političkog i drugog sistema u BiH koji, kako je kazao, agresivno plasira poluinformacije i dezinformacije kojima se blate i ignoriraju Hrvati u BiH.

- Sve to dovodi do daljeg slabljenja njihove pozicije u BiH. U Hini višestruko više prostora dobija Dodik u promoviranju svojih stavova, kojim se poziva na podjelu i raspad BiH nego cijela hrvatska politika u BiH – ističe Ljubić.

Požalio se da nevladina organizacija HNS uopće nema prostor u Hini, te da mu se čini da je ona zabranjena ili svjesno ignorirana.

- Upravo je ovo vrijeme obilježeno pokušajima bošnjačke, ali i dijela srpske politike, da Hrvate istisne iz svih procesa kako na unutarnjem odlučivanju tako i u procesu eurointegracija. Da ih nastavi dalje obespravljivati, sve do potpunog oduzimanja prava na izbor narodnih predstavnika, čak i tamo gdje to Ustav zahtijeva – zavapio je Ljubić.

Pojasnio je zatim kako je, prema njegovoj ocjeni, sporan izbor novih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a zatim je nabrojao smjenu Kriznog štaba Civilne zaštite FBiH i raspodjelu novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao "dokaze" obespravljenosti Hrvata koji nisu dobili prostor u izvještajima Hine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.