open-navfaktor-logo
search
Pogled u prošlost
"Ljubav" između Jose Mourinha i Edina Džeke ne traje od jučer
U to vrijeme mediji su tek površno izvještavali o ovom poslu, a stvar je zapravo bila izuzetno ozbiljna
10.12.2019. u 17:27
get url
text

Edin Džeko proteklog ljeta produžio je ugovor sa Romom, a uoči zimskog prijelaznog toka ponovo je tema engleskih medija.

Dijamanta u Tottenham želi dovesti Jose Mourinho, a "ljubav" koju Special One iskazuje prema našem golgeteru ne traje od jučer. Ona seže još od vremena kada je Džeko nosio dres Manchester Cityja, a Portugalac je sjedio na klupi Chelseaja.

Kapiten Zmajeva prije nego što je stigao u Romu bio je jednom nogom na Stamford Bridgeu. Mourinho je tada insistirao da umjesto Didiera Drogbe, kojem je istjecao ugovor, u klub dođe upravo Džeko.

U to vrijeme mediji su tek površno izvještavali o ovom poslu, a stvar je zapravo bila izuzetno ozbiljna. Na kraju je sve propalo zbog obeštećenja, jer se klubovi nisu mogli usaglasiti o otkupnoj klauzuli koju su Plavci trebali platiti Građanima (Chelsea nudio 27, a City tražio 40 miliona KM).

Na kraju je Džeko završio u Rimu, a dres Plavaca zadužio je Radamel Falcao.

A da Mourinho izuzetno cijeni našeg golgetera potvrđuju i njegove riječi iz 2014. godine.

- Ako bih morao izabrati jednog fudbalera iz šampionskog tima Cityja to bi bio Edin Džeko. On nije samo strijelac. On asistira, razvlači odbranu, ne simulira, nije grub, sve što jedan napadač treba imati. Sezonu je počeo kao treći napadač i menadžer mu nije vjerovao. Ali, u odlučujućim utakmicama sezone on je bio igrač koji je napravio razliku. Brojka od 16 golova je spektakularna za trećeg napadača u ekipi - kazao je tada Mourinho.

Iz svega ovog može se zaključiti da sjajni portugalski stručnjak ima ozbiljne namjere sa Dijamantom. Iako je Roma, prema izvještajima iz Italije, u startu odbila priču o poslu, ne bi bilo iznenađenje da se transfer završi ove zime. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.