open-navfaktor-logo
search
Olimpijska planina
Ljevnaić: Očekujemo dobru sezonu na Jahorini, trenutno se gradi pet novih žičara
Olimpijska ljepotica Jahorina spremno će dočekati početak zimske sezone, s brojnim sadržajima koji će posjetiocima učiniti nezaboravnim boravak na ovoj planini.
30.10.2021. u 13:25
get url
text
Jahorina, radovi

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić je u razgovoru za Fenu kazao da su u toku najveći radovi na Jahorini ikada. Trenutno se gradi pet novih žičara, a najznačajniji projekat je nova gondola Poljice kapaciteta 3.600 skijaša na sat, što je duplo više nego stari šesterosjed Poljice.

Rade se dva nova šesterosjeda 

- Gondolu je dizajnirao čuveni italijanski studio Pinifarina i bit će sigurno najmodernija u ovom dijelu Evrope, s kabinama sa svjetlosnim efektima. Ono po čemu će biti specifična jeste da će biti spojena tunelom s našim Olimpijskim barom, a to znači da će Poljice imati "toplu vezu" s Olimpijskim barom - kazao je Ljevnaić.

Dodao je da im je cilj da ta gondola radi 365 dana u godini.

Rade se i dva nova šesterosjeda. Jedan u Rajskoj dolini koji je već gotov i pušten je u rad, testovi su u toku. Drugi je na lokaciji iza vikend naselja na teritoriji općine Trnovo, pored kojeg je urađena i nova staza, koja je pokrivena sistemom za osnježavanje, a urađen je i novi dječiji poligon, kako bi se smanjila gužva na Poljicama i prebacili gosti iz vikend naselja na taj poligon.

Ljevnaić kaže da rade i dva lifta u Rajskoj dolini, s ciljem da razviju i sportski dio Jahorine, takmičarski, i da poslije 30 godina puste u rad stazu olimpijski spust.

Također, naveo je da rade i novih sedam kilometara sistema za osnježavanje što je, po njegovim riječima, isto izuzetno značajno za planinu. Po njegovim riječima, od tog sistema zavisi čitava sezona.

- On omogućava da počnemo s radom prvi u Evropi, krajem novembra, i da radimo 150 dana. To znači i skijašima i investitorima i hotelijerima na planini. Taj sistem daje najveću sigurnost funkcioniranja Olimpijskog centra Jahorina - kazao je direktor ovog centra.

Radi se i rasvjeta na stazi Novak Đoković i to će biti završeno do početka ove sezone.

Objekat s pogledom na jezero

- Pravimo najljepši, najbolji, najreprezentativniji objekat na planini koji će biti na vrhu s pogledom na naše jezero, na sadržaje. Želimo da taj objekat radi 365 dana u godini. Iz njega ljeti kreće naš alpine coaster, a zimi svakako svi skijaši svrate tu - naveo je Ljevnaić.

Poduzeli su i odgovarajuće mjere u cilju zaštite od virusa COVID-19, uveli su uređaj za dezinfekciju kabina, gondole.

Najavio je da ski-opening prave od 2. decembra, te da će biti organiziran i gastronomski festival "Ćevap fest", gdje će se takmičiti ponuđači ćevapa - travničkih, banjalučkih, sarajevskih i veganskih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.