open-navfaktor-logo
search
Besplatno
"Ljeto u biblioteci" nudi Zeničanima brojne sadržaje
Tokom ovog "Ljeta u biblioteci" dobili smo oko 500 novih članova samo zbog ove manifestacije, kazao je Abdagić.
28.07.2019. u 14:14
get url
text

Gradska biblioteka Zenica već 13. godinu organizuje manifestaciju "Ljeto u biblioteci", kojom članovima biblioteke nudi brojne sadržaje tokom ljetnih mjeseci.

Zenička biblioteka ove godine je proslavila i svoj 65. rođendan, a prema riječima direktora Harisa Abdagića, na putu je da obori i rekord po broju članova, a čemu je doprinijela i ova manifestacija.

Abdagić ističe kako je biblioteka opstala i opstat će uprkos napretku tehnologije, a upravo dobar primjer toga je i zenička biblioteka.

- Zenička biblioteka nema problem s korisnicima, jer Zenica ima kvalitetnu čitalačku publiku i procentualno gledano, mislim, da u odnosu na broj stanovnika, zenička biblioteka ima i najviše članova u BiH. Taj trend se popravio u posljednjoj godini. Prošle godine smo ostvarili članstvo za 30 posto veće nego godinu prije, a ove godine očekujemo da to još napreduje i nadamo se da ćemo na kraju 2019. godine imati 5.000 članova, što je impozantan broj, i ostvariti historijski rekord ove ustanove – kazao je Abdagić.

Abdagić je rekao da je zenička biblioteka kroz 65 godina rada i djelovanja uspješno obavljala svoju funkciju i da to nastavlja raditi, u skladu s društvenim promjenama i duhom 21. vijeka. 

- U vremenu smo tehnologije, četvrte revolucije pismenosti, a biblioteka mora tome da se prilagodi. Biblioteka je to uvijek uspijevala u prošlosti, ne samo naša nego biblioteka općenito kao institucija, i to uspješno radi u ovom vijeku, a ovaj vijek podrazumijeva digitalne tehnologije i na tom planu smo već radili - kazao je Abdagić.

 Kindle uređaji za elektronske knjige

Direktor biblioteke je rekao kako je ova institucija nabavila pet uređaja "Kindle" za čitanje s kompletnim lektirskim sadržajem, gdje je 75 lektirskih naslova u javnom dobru te omogućila korištenje četiri računara s pristupom internetu namijenjenom studentima.

Gradska biblioteka Zenica učestovala je u projektu "Digitalni građanin", koji je za cilj imao obrazovanje na polju robotike te zahvaljujući trudu uposlenika i korisnika, zenička biblioteka je nagrađena 3D printerom koji bi uskoro trebao biti stavljen u funkciju. Već 15 godina egzistira i Američki kutak, a postoje i kursevi informatike, posebno za starije korisnike.

Iako se zenička biblioteka ne može pohvaliti raritetima, u planu su projekti koji bi raritetne knjige trebali približiti korisnicima zeničke biblioteke.

- Imamo oko 100.000 knjiga, ali nažalost nemamo nekih rariteta. Na tu temu čak planiramo jedan projekat, pošto je sada popularna digitalizacija, mi smo se dosjetili da napravimo kontra digitalizaciju i da stare knjige poput Gutenbergove Biblije i starih antičkih knjiga, da ih iz digitalne forme prebacimo u fizičku i na neki način kompenziramo to što nemamo stare knjige i napravimo izložbu starih knjiga, da pokušamo da napravimo neke replike - rekao je Abdagić.

 Kursevi brzog čitanja

Svi kursevi i radionice besplatni su za članove, a oni koji to nisu, imaju priliku da se u zeničku biblioteku učlane i time ostvare pravo učešća u brojnim kursevima, a kursevi će se održavati do septembra.

- U sklopu 'Ljeta u biblioteci', biblioteka organizuje razne radionice, kurseve, workshopove, mnogo lijepih sadržaja za naše korisnike i na neki način je to već zaštitni znak ove naše biblioteke. Od prošle godine smo uveli neke novine kada je u pitanju ova manifestacija, u centralnom odjeljenju se organizuju profesionalni kursevi, angažujemo eminente stručnjake iz raznih oblasti da održe zanimljive i korisne kurseve na razne teme. Uspjeli smo ove godine organizovati uz pomoć Bibliotečke fondacije Sarajevo seminar brzog čitanja s profesorom Branislavom Maričićem iz Beograda koji je autoritet broj 1 u regionu na temu brzog čitanja po sistemu Tonija Buzana - rekao je Abdagić.

On je kazao da su jezički kursevi izuzetno popularni, posebno njemačkog jezika, gdje je prijavljeno preko 200 osoba. Tu je također i turski jezik koji je izuzetno zanimljiv građanima.

- Dogovorili smo sa Adisom Zvekićem, frontmenom grupe Dubioza kolektiv da održi jedan mini hiphop-reggae-punk seminar za mlade zeničke muzičare, da dobiju priliku da se druže s njim, razmjene iskustva. Ovo je na neki način i poticaj da se ljudi učlanuju u biblioteku, vrlo uspješan moram reći, zato što smo samo tokom ovog "Ljeta u biblioteci" dobili oko 500 novih članova samo zbog ove manifestacije - kazao je Abdagić.

 Zeničani uče strane jezike

Jedan od kurseva u biblioteci tokom ove manifestacije je i kurs turskog jezika za sve prijavljene članove biblioteke.

Jedna od polaznica kursa je i 11-godišnja Amina Fetahović.

- Učim zato što je lijep jezik, a kako bih i provela vrijeme na raspustu. Dosad mi je bilo jako lijepo, svaki čas se zabavljamo, smijemo, ali i učimo", rekla je Fetahović.

Safet Palić, nastavnik turskog jezika i književnosti, rekao je kako je prijatno iznenađen velikim interesovanjem članova biblioteke za kurs turskog jezika. 

- Zenica generalno ima jedno kvalitetno čitalačko tkivo, mi smo zaista iznenađeni prijatno velikim brojem polaznika na kursu. Na samom početku imali smo oko 60 prijavljenih kandidata, i kako je vrijeme odmicalo, taj broj je rastao. Mi smo očekivali da će taj broj pasti, s obzirom da je sezona godišnjih odmora, ali mi smo zabilježili konstantno povećanje. Imamo dvije grupe, pored mene tu je i kolega Denis Nijazi, porijeklom iz Republike Turske, i radimo naprednu i osnovnu grupu, imamo termine ponedjeljkom i srijedom od 16 do 19 sati - rekao je Palić.

Kazao je kako u nastavnom procesu koriste knjige Instituta "Yunus Emre" iz Sarajeva, ali da nisu striktno vezani samo za njih.

- Imamo slobodu da koristimo metode koje su zanimljive, da bude polaznicima interesantno i da kroz tehnologiju nauče što više, da poslušamo neku pjesmu, da vidimo neki video, jer kroz zvuk se najbolje uči jezik, kao i kroz čitanje - rekao je Palić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.