open-navfaktor-logo
search
Rekordi
Ljeto iza nas jedno od najtoplijih u historiji mjerenja
Juli je bio znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka, a august je bio znatno iznad višegodišnjeg prosjeka, rekao nam je Bakir Krajinović
03.09.2019. u 14:41
get url
text
Ljeto, Sarajevo

Ljeto koje je iza nas prema riječima bh. klimatologa bilo je jedno od najtoplijih u historiji mjerenja. Bakir Krajinović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kaže da je tokom ljeta broj toplih i vrelih dana bio znatno iznad prosjeka. U Mostaru je bilo 75 vrelih dana, a riječ je o danima u kojima temperature prelaze 35 stepeni.

- Ovo ljeto se može okarakterisati kao jedno od najtoplijih u historiji mjerenja, uz izražene toplotne valove, veliki broj uzastopnih dana sa maskimalnim temperama višim od 35 stepeni. Padavine su bile prostorno i količinski neujednačene i oscilirale u velikim rasponima od ektremno kišnih u Bugojnu, do sušnih u Livnu - rekao nam je Krajinović.

Kaže da je prema mjerenjima ovo ljeto, u odnosu na period 1961-1990, svrstano u kategoriju ekstremno toplog.

- Juli je bio znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka, a august je bio znatno iznad višegodišnjeg prosjeka. Tokom ljeta broj toplih i vrelih dana bio je znatno iznad prosjeka. Broj vrelih dana bio je u intervalu šest na Ivan-sedlu do 75 dana u Mostaru. Rekordna je bila 2003. godina kada je u Mostaru broj vrelih dana iznosio 85. Vreli dani tokom ljeta jedino nisu bili registrirani na Bjelašnici. Što se tiče padavina, ekstremno kišno je bilo u Bugojnu, vrlo kišno u Sanskom Mostu i Bihaću, sušno u Livnu, a normalno u Sarajevu, Tuzli, Bjelašnici, Mostaru i na Ivan-sedlu - ispričao nam je Krajinović.

Objašnjava da se izuzetno toplo ljeto može povezati sa klimatskim promjenama.

- Svjedoci smo da je posljednjih desetak pa i 15 godina svaka godina bila ektremna po određenim meteorološkim parametrima. Svakako da učestalost pojave ekstrema i njihov intenzitet povezujemo sa klimatskim promjenama koje su nad našim prostorima već evidentne. I ovo ljeto možemo povezati sa klimatskim promjenama - rekao nam je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.