Nedjelja, 11.04.2021.
FOTO: Kemal Softić

Ljeti je u planini još ljepše nego zimi: Sarajlije i turisti spas od vrućina našli na olimpijskim ljepoticama

Ipak, u svakoj ljepoti ima i ono što "bode" oči, a to je put prema Igmanu! Ogromne rupe na cesti čak ni najiskusniji vozači ne mogu izbjeći. Sreća u nesreći je što lijepa priroda još uspijeva šarmirati turiste, pa na ovaj "mali detalj" brzo zaborave

Ljeti je u planini još ljepše nego nego zimi - pjevao je Branko Đurić Đuro još 1984. godine u ZOI-ovom promotivnom spotu, a da ti stihovi imaju smisla i danas, uvjerila se i naša ekipa.

Spas od ljetnih vrućina koje su ovih dana dostigle svoj vrhunac, Sarajlije i turisti iz različitih krajeva svijeta, pronašli su na olimpijskim ljepoticama Igmanu i Bjelašnici.

Čist planinski zrak, ugodne temperature, lijepa priroda "upakovana" u šarenilo raznovrsnog cvijeća čiji miris osvaja, načinile su ove ljepotice najpoželjnijim destinacijama i tokom radnih dana.

U odmoru od svakodnevice zatekli smo uglavnom porodice s djecom.

- Došli smo na par dana na odmor u BiH. Prvi put smo na Igmanu i mnogo nam se sviđa. Lijepa je priroda. Jučer smo bili na Vrelu Bosne, također nam se jako svidjelo. Vidjeli smo i Mostar, Međugorje, sarajevsku Baščaršiju, i mnogo je lijepo - kazao nam je Slovenac Jaka Žgajnar kojeg smo sreli sa ženom i dvoje djece.

Ipak, u svakoj ljepoti ima i ono što "bode" oči, a to je put prema Igmanu! Ogromne rupe na cesti čak ni najiskusniji vozači ne mogu izbjeći. Sreća u nesreći je što lijepa priroda još uspijeva šarmirati turiste, pa na ovaj "mali detalj" brzo zaborave. No postavlja se pitanje dokad ćemo igrati na šarm...

Nešto bolja cesta vodi prema Bjelašnici, ali, dočekao nas je prizor u kojem priroda polako nestaje .  Zbog novih gradnji, ova planina, posljednjih godina, nažalost, više liči na manji gradić. Dok tražimo parking mjesto, slušamo i komentare nezadovoljnih Bosanaca kako negoduju zbog enormnog rasta "kamenih divova" u zelenoj dolini - Babinom dolu, jer svojom konstrukcijom i izgledom narušavaju izgled prirode, a zelene površine je sve manje.

- Čekam da hotel naprave na sredini skijaške staze, da posjetioci mogu razgovarati sa skijašima dok se probijaju kroz sniježne nanose - bio je jedan od komentara koji je izazvao salve smijeha, ali i dozu ogorčenja.

Nešto bolja situacija dočekala nas je u Javorovom dolu. Pravi planinski idilični doživljaj stanuje upravo tu! Netaknuta priroda, igralište za djecu, ljetne bašte izgrađene od prirodnog materijala, savršeno su se uklopile u prirodni planinski ambijent, pa je vjerovatno to i razlog zašto smo baš na ovom mjestu sreli najviše posjetilaca.

- Mi danas uživamo u našoj kafi. Dva dana Bajrama proveli smo u kući, u porodičnoj atmosferi pod klimom. Sinoć smo izašli na kafu. Do kafića nam je trebalo tri minute laganog hoda. Čim smo sjeli, svi smo bili mokri. Vratili smo se odmah kući. Djeca su na raspustu i sreća je što imam malo odmora, pa smo pobjegli ovdje. Radnim danima nema gužve i to je dodatni plus. Ovdje je 26 stepeni, dok je u gradu 32. Čistiji je zrak, nije zagušljivo. Mi roditelji često kažemo da bježimo u planine zbog djece, ali Boga mi je i zbog nas. Čim nam se ukaže prilika, bježimo u prirodu, ali, nažalost, zbog brzine života to nije tako često - kazala nam je Enisa Muhović koju smo zatekli u društvu zaove Elme Halilović, koja posljednjih godina živi i radi u Australiji.

Osim prirodnih ljepota, na našim planinama, turisti mogu nabaviti i prirodne proizvode poput meda, domaćih sokova, organskih proizvoda i čajeva. Tu su naravno i odjevni predmeti od prirodnih materijala koje su isplele vrijedne ruke žena Bjelašnice i Igmana.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh