open-navfaktor-logo
search
Nakon produžetaka
Ljepotica turnira: Španija u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, Hrvatska tuguje
Fudbalska reprezentacija Hrvatske i svi navijači Vatrenih tuguju, a Španci slave.
28.06.2021. u 20:33
get url
text

Furija se plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva nakon što je danas u osmini finala u Kopenhagenu, nakon produžetaka, slavila sa 5:3. Definitivno, ovo je bila ljepotica dosadašnjeg dijela smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta. 

Osnovni dio utakmice završen je bez pobjednika - 3:3, a onda smo uživali u još pola sata fudbala u kojima su uspješniji bili reprezentativci Španije i sasvim zasluženo idu u četvrtfinale. 

U 16. minuti Španija je imala stopostotnu priliku, Koke je izašao "oči u oči" sa Livakovićem, ali je mladi golman sjajnom intervencijom spasio Hrvatsku.

VEZANI TEKST - Smije mu se cijeli svijet: Pogledajte katastrofalnu grešku golmana Španije

Tri minute kasnije Livaković je još jednom odbranio gol Hrvatske, a onda je uslijedio šok za Furiju.

Pedri je s centra pokušao vratiti loptu svom golmanu. Na prvu, činilo se kao da će biti rutinska intervencija za Unai Simona. Međutim, čuvara mreže Španije promašio je loptu, koja je završila u mreži iza njegovih leđa za veliko slavlje Hrvatske.

Ipak, do odlaska na odmor Furija je izjednačila i to u 38. minuti. Dok je Ante Rebić ostao van igre zbog opreme (mijenjao kopačke), odbrana Hrvatske se izgubila i djelovala je bespomoćno. Livaković je u prvi mah spasio avoj gol, ali je na odbijenu loptu natrčao Sarabia i zakucao u mrežu.

Potpuni preokret vidjeli smo u 57. minuti. Hrvatska odbrana opet je spavala, a Azpilicueta se samo naklonio na ubačaj Pedrija za 2:1.

Za 3:1 pogodio je Torres, koji se bez većih problema oslobodio Gvardiola i rutinski matirao Livakovića za veliku prednost Furije. Činilo se tada da je sve gotovo, ali nije bilo. 

Hrvatska se "u život vratila" u 85. minuti, kada je rezervista Oršić smanjio na 3:2, a drugi rezervista Pašalić u 92. minuti pogodio je za 3:3 i produžetke...

U 96. minuti vidjeli smo odbranu utakmice. Kramarić je šutirao sa šest metara, a Simon je "ostavio" ruku i zaustavio njegov udarac. Na drugoj strani izblokiran je pokušaj Olma.  

A onda je Livaković ponovo morao po loptu u mrežu. Strijelac je u 100. minuti bio osporavani Alvaro Morata na asistenciju Danija Olma. Stotinjak sekundi kasnije sve je bilo gotovo. Olmo je ponovo asistirao, a Oyarzabal pogodio za 5:3.

Španija će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz večerašnjeg duela između Francuske i Švicarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.