open-navfaktor-logo
search
Novi kolektivni ugovor
Ljekarima i stomatolozima u HNK veće plaće za 20 posto
Potpisan je novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.
27.07.2022. u 11:45
get url
text

U skladu s postignutim dogovorom pripremljen je kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje osnovne plaće za ukupno 20 posto u dva koraka i to na početku prve godine primjene kolektivnog ugovora 10 posto i dodatnih 10 posto na početku sljedeće godine, s tim da je kolektivni ugovor zaključen na period od tri godine, saopćeno je iz kantonalne vlade.

- Tokom razgovora koje smo vodili s predstavnicima sindikata iskazali smo puno razumijevanje i uvažili činjenicu da se radi o poslovima koji zahtijevaju iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi te, uprkos složenim finansijskim uvjetima, ponudili model povećanja plaća koji su predstavnici sindikata, također razumijevajući ukupno stanje, prihvatili. Koristim priliku svim učesnicima u ovomu procesu koji je doveo do današnjeg čina potpisivanja kolektivnog ugovora čestitati i iskreno zahvaliti - kazao je premijer HNK Nevenko Herceg.

Također, ističe kako je Vlada u duhu iskrenog i potpunog socijalnog dijaloga, tokom cijelog mandata jasno pokazala i posvjedočila vrlo izraženo razumijevanje za ulogu svih zdravstvenih djelatnika.

- Ulagali smo i ulažemo u izgradnju novih zdravstvenih objekata, poput nove zgrade Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, pomagali i pomažemo sve naše zdravstvene ustanove, kontinuirano poboljšavajući i njihov materijalni status i uvjete rada. S obzirom na to da smo ponovno u vremenu kada svjedočimo povećanju broja zaraženih koronavirusom, ali i posljedicama niza globalnih izazova druge vrste, i danas se želim zahvaliti na svemu što su naši liječnici i cjelokupno zdravstveno osoblje učinili kako bismo se lakše nosili sa svim nedaćama koje nam je pandemija donijela - kazao je predsjednik Vlade HNK.

Sindikalni čelnik Boris Matić kazao je kako je postignutim dogovorom potvrđeno da Vlada cijeni njihov rad i odgovornost koju njihov posao nosi.

- Osim toga, budući da živimo u vremenu u kojem cijene životnih potrepština svakodnevno poskupljuju, prenosim vam zadovoljstvo naših članova postignutim dogovorom o povećanju plaća i drugih materijalnih i nematerijalnih prava reguliranih ovim ugovorom - poručio je Matić.

Sredstva za finansiranje prava iz kolektivnog ugovora koji će se početi primjenjivati od 14. augusta ove godine bit će osigurana u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, budžetu HNK, budžetima općina i gradova, te u finansijskim planovima zdravstvenih ustanova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.