Ljekari u HNK u ponedjeljak stupaju u generalni štrajk, medicinari će raditi

objavljeno: 09.02.2018. u 17:38

Kako je prvobitno najavljeno, Sindikat doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak ipak će stupiti u generalni štrajk.

Potvrdila je to Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije ovog Kantona, kazavši da se u zadnjih nekoliko dana ništa nije dogodilo kada je riječ o njihovom zahtjevu, zbog čega su se i odlučili na ovaj potez.

Glavni razlog štrajka je neshvatljiv odnos Vlade HNK prema ljekarima u Hercegovini.

Ljekari traže žurno otpočinjanje pregovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije HNK, koji će se, kako kažu, voditi na uzajamnom povjerenju i dobroj volji, i koji će rezultirati potpisivanjem Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kako je to već ranije urađeno u ostalim kantonima.

Traže i povećanje satnice sa trenutne dvije marke na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe ljekara - doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Stav koji je Vlada HNK nedavno zauzela po ovom pitanju je da se od svih zdravstvenih institucija zatraži iznalaženje prostora, u sklopu vlastitih finansijskih sredstava, kako bi se ispunili zahtjevi Sindikata. Vlada ovog Kantona bi također, to isto uradila u sklopu svog budžeta.

Tada je odlučeno i da datum pregovora bude 26. februar, pa su iz Vlade imenovali pregovarački tim od 11 ljudi.

- Nije sporno čekati datum predložen od Vlade za pregovore, nego što nemamo šta dočekati. Čeka nas nešto ispod čega ne možemo ići. Sve mora biti po zakonu, imamo pravo na reprezentativnost, a to se sada osporava - ističe Bevanda.

Mole građane u HNK da imaju razumijevanje za ljekare i daju im podršku.

S druge strane, generalni štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije neće podržati Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu u HNK te Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Potvrdio je to za Faktor, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu HNK Osman Tufek.

- Očekivali smo u toku dana obavijest, ali ništa nije stiglo. Dogovor između nas i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je da sačekamo ponedjeljak i vidimo šta će se dogoditi, ali kako stvari stoje nismo u situaciji da podržimo najavljeni štrajk - kazao je Tufek.

Ističe da su iza njega godine iskustva u zdravstvu, jer je na pragu penzionisanja, no nešto slično do sada se nije dogodilo.

- Ne znam kako će izgledati da mi radimo, a ljekari štrajkuju, jer oni su nosioci poslova, daju naloge - pita se Tufek.

Napominje da odavno nemaju nikakvog kontakta sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.