open-navfaktor-logo
search
Korisno je znati
Ljekari tvrde: Na ove dijagnostičke metode uzalud trošite novac
Iako savremena medicina ističe važnost preventivnih pregleda, neke dijagnostičke postupke treba preskočiti, čime ćete učiniti dobrio svom zdravlju, ali i uštedjeti novac
25.06.2019. u 10:21
get url
text

Svakodnevno smo bombardovani reklamama koje nas pozivaju da kupimo lijek koji "dokazano" liječi stanje za koje medicina još uvijek nema odgovor. Još veći problem predstavlja činjenica da mnogi testovi i tretmani, koji nam izgledaju kao odlična ideja, u stvarnosti to nisu.

Iako savremena medicina ističe važnost preventivnih pregleda, neke dijagnostičke postupke, prema riječima ljekara, treba preskočiti, čime ćete učiniti dobrio svom zdravlju, ali i uštedjeti novac.

Ovo je pet takvih postupaka:

Test intolerancije na hranu

Posljednjih nekoliko godina ovo je jedna od najpopularnijih komercijalnih dijagnostičkih metoda za koju se odlučuje sve više ljudi, a ljekari upozoravaju da je u većini slučajeva nepotrebna. 

Smatrate li da određene namirnice štete vašem probavnom sistemu, o tome porazgovarajte sa svojim ljekarom i zamolite ga da vas uputi šta biste trebali poduzeti po tom pitanju.

Alternativne hormonske terapije

Žene koje se suočavaju s težim simptomima tokom menopauze nerijetko koriste nadomjesnu hormonsku terapiju koja im olakšava svakodnevno funkcioniranje. Međutim, ljekari upozoravaju da bi trebale biti naročito oprezne kada se radi o tzv. bioidentičnim hormonima, za koje njihovi zagovornici tvrde da su prirodniji.

Testiranje na Alzheimerovu bolest

Razumjeti šta znači genetsko testiranje i biti psihički spreman za rezultate testa puno je kompleksnije od testiranja na streptokok u grlu, upozoravaju ljekari. Šta kad rezultati testa budu gotovi? Želite li zaista znati što vam je zapisano u genima?

Pacijenti moraju biti svjesni da ukoliko rezultati testa budu pozitivni, ta bi spoznaja mogla promijeniti njihov psihološki profil za sljedećih 40 godina života. Genetski testovi također, otkrivaju sklonost ili malo povećan rizik, ali oni nisu garant da ćete razviti stanje za koje se testirate.

Ispitivanje gustoće kostiju

Kosti su vrlo važne, pa budite oprezni kada se radi o testovima gustoće kostiju. Možda ste slušali mnogo o osteoporozi, ali test nema smisla ako nemate više od 65 godina (70 za muškarce). Budite mudri. Ljekari predlažu da napravite jednostavne krvne pretrage za provjeru nivoa vitamina D i kalcija koje vam mogu pružiti vrlo dobar uvid u stanje kostiju.

Testiranje na Lajmsku bolest

Znakovi Lajmske bolesti uključuju osip oko ugriza, bol u zglobovima i mišićima, glavobolju i groznicu. Vjerovatnost da će vas ujesti krpelj zaražen ovom bolešću raste ako živite u području gdje su nastanjeni, ako ste često na otvorenom, pogotovo u ruralnim mjestima tokom kasnog proljeća i ranog ljeta. Međutim, ukoliko rijetko hodate šumom, nemate kućne ljubimce koji bi na krznu donijeli krpelje u vaš dom, Lajmska bolest ne bi trebala biti na vašoj listi potencijalnih problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.