Svako od nas barem jednom je potražio rješenje za svoje probleme na Googleu, a svakodnevno milion ljudi, prema statistikama sa interneta, pretražuje pojmove poput depresije, upale pluća i dijabetesa.

Možda je iznenađenje, ali upala pluća je "najtraženiji" pojam na Googleu kada je u pitanju zdravlje, pa mjesečno savjet za to stanje potraži oko 2,24 miliona ljudi, stoji u rezultatima istraživanja provedenog od strane portala Treated.com.

Na drugom mjestu je depresija, a slijede dijabetes i anksioznost.

Doktor Daniel Atkinson smatra da taj novi trend dovodi pacijente u "psihološku zamku", stvarajući nepotrebnu anksioznost te ih sprečava da posjete pravog ljekara.

- Anksioznost nije ništa novo, ali Internet i jednostavno posezanje za medicinskim informacijama je, bez dvojbe, učinio problem još većim posljednjih godina - smatra Atkinson, glavni ljekar na Treated.com

On pojašanjava da je potrebno samo jedno općenito mišljenje kako bi se čovjeku u glavu usadila ideja i pojačala anksioznost.

Atkinson ipak priznaje kako je dobro što za neke stvari imamo potrebne informacije na dohvat ruke:

- Pacijentima će to pomoći da se informiraju o svom problemu – što je i kome se za pomoć treba obratiti. No, ipak se najčešće događa da pacijenti ostanu u panici jer su stvorili negativnu sliku zbog površnih informacija. U nekim slučajevima dogodi se određena psihološka zamka gdje je osoba zbunjena zbog dva različita navoda. Prvi – da je simptom znak neke ozbiljne bolesti, zbog čega se osoba boji obratiti ljekaru za pravu dijagnozu, ili pak drugi gdje osoba pomisli kako je ipak sve pretjerano i da su simptomi nevažni te uopće ne potraži mišljenje ljekara - tvrdi Atkinson.

Vjeruje se da je mnogo razloga, no ljekar smatra da su najvažnija dva:

- Pacijent može osjećati stid zbog oduzimanja vremena ljekaru ako se ispostavi da nije ništa. Druge je razlog jednostavnost – pacijentu se ne da trošiti vrijeme na razgovor sa sestrom pa ljekarom - zaključuje dr. Atkinson te napominje kako ljekari ne gledaju na vašu posjetu kao na gubitak vremena, čak i ako se ispostavi da ste zdravi.