open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Oslu
Ljekar iz Norveške: Vjerovatnije je da su ugrušci povezani sa vakcinom AstraZeneca nego da nisu
Pal Andre Holme, profesor i ljekar na Univerzitetu u Oslu, specijaliziran za poremećaje krvarenja, vjeruje da je "vjerovatnije da postoji veza između vakcina AstraZeneca i slučajeva krvnih ugrušaka, nego da ne postoji".
18.03.2021. u 08:40
get url
text

- Oprezno ću reći da postoji veza, ali razumno je vjerovati da postoji veza između činjenice da su pacijenti nedavno vakcinisani te da su nakon toga dobili nuspojave koje su vrlo rijetke - rekao je Holme za NRK.

Norveška je u utorak obustavila vakcinaciju AstraZenecom na 14 dana zbog nekoliko prijavljenih slučajeva krvnih ugrušaka nakon vakcinacije.

Jedna žena u tridesetim godinama umrla je u na sjeveru Norveške nakon krvarenja u mozgu. To se dogodilo deset dana nakon što je primila vakcinu.

Također, tri mlađa zdravstvena radnika hospitalizirani su nakon vakcinacije s ugrušcima, a idući dan jedan od njih je preminuo.

- Čini se da se imunološki odgovor na vakcinu manifestira pokretanjem krvnog ugruška i smanjenjem trombocita. Znamo za slična stanja koja uzrokuju neki lijekovi - kaže Holme.

Prema njegovim riječima, imunološki odgovor nakon vakcinacije, koja između ostalog uzrokuje stvaranje antitijela, može unakrsno reagirati s površinskim proteinima na trombocitima i pokrenuti sistem zgrušavanja krvi, tako da osoba dobije krvni ugrušak.

- Antitijela se mogu taložiti i na trombocitima tako da se uklone iz cirkulacije, a time se dobijaju niži trombociti u krvi – kaže Holme.

Norveška agencija za lijekove još uvijek istražuje ove slučajeve. Još nije dokazano da je vakcina AstraZeneca povezana s krvnim ugrušcima, ali nije ni opovrgnuto.

Istragu, istodobno vodi i Evropska agencija za lijekove (EMA) koja će sutra objaviti rezultate svojih istraživanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.