open-navfaktor-logo
search
Duga 550 kilometara
Litvanija završila izgradnju sigurnosne ograde na granici s Bjelorusijom
Litvanske vlasti su objavile da su završile izgradnju ograde duž granice s Bjelorusijom kako bi se borili protiv ilegalne imigracije koju, prema navodima Zapada, potiče Minsk, prenosi BBC. 
31.08.2022. u 08:16
get url
text

Ilegalna imigracija je ove godine porasla u Litvaniji, članici EU-a, na oko 4.200 migranata, uglavnom s Bliskog istoka i Afrike, koji su prešli granicu iz susjedne Bjelorusije.

Zapad je optužio režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da manipulira prilivima migranata sa svojim saveznikom Rusijom u sklopu "hibridnog" ratovanja, što Minsk negira.

Ograda visoka četiri metra i sastavljena od bodljikave žice proteže se dužinom od oko 550 kilometara na granici dviju zemalja.

Premijerka Litvanije Ingrida Simonyte objavila je završetak projekta i rekla da je tehnički nemoguće podići fizičke barijere duž cijele granice, koja prelazi preko jezera, rijeka i močvara.

Oštra migrantska politika Litvanije dovela je do optužbi da nezakonito vraća ljude preko granice.

Simonyte je rekla da će njena vlada nastaviti sa već ustaljenom politikom i ispitati mogućnost njenog provođenja bez uvođenja vanrednog stanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.