open-navfaktor-logo
search
Softveri za cenzure
Litvanija savjetuje građane da ne kupuju i da se riješe kineskih telefona
Ministarstvo odbrane Litvanije sajvetuje javnost da izbjegava kupovinu mobilnih telefona kineskih proizvođača, te da ih se što prije riješe ukoliko ih posjeduju.
22.09.2021. u 14:47
get url
text

Ministarstvo je uputilo savjet građanima da se riješe mobitela kineske proizvodnje, napominjući da je Vladin izvještaj otkrio kako imaju ugrađene softvere za cenzure, piše "Daily Sabah".

- Telefoni koje u Evropi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju mogućnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova kao što su 'Slobodan Tibet', 'Živjela nezavisnost Tajvana' ili 'Pokret za demokraciju' - navode iz Agencije za kibernetičku sigurnost Litvanije.

U izvještaju Vlade Litvanije navodi se da je softver na Xiaomijevom Mi 10T 5G telefonu isključen za "regiju Evropske unije", ali se u bilo kojem trenutku može uključiti na daljinu. Navodi se također da Xiaomi telefoni šalju šifrirane podatke o upotrebi uređaja na server u Singapuru.

Izvještaj otkriva da lista pojmova koje mogu cenzurisati sistemske aplikacije, uključujući zadani internetski preglednik Xiaomi telefona, trenutno sadrži 449 izraza na kineskom jeziku i stalno se ažurira.

Poručeno je kako ovo nije važno samo za Litvaniju, već za sve države koje koriste Xiaomi opremu.

- Naš savjet je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite već kupljenih - poručio je zamjenik ministra odbrane Litvanije Margiris Abukevicius.

Iz kineske kompanije Xiaomi se još uvijek nisu oglasili o ovoj temi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.