open-navfaktor-logo
search
Za samo tri i po dana
Litvanci uspjeli skupiti pet miliona eura da se kupi turski vojni dron Byraktar za Ukrajinu
Stotine Litvanaca udružile su se kako bi kupile napredni vojni dron za Ukrajinu u borbi protiv Rusije koja je 24. fenbruara započela agresiju na Ukrajinu.
29.05.2022. u 14:08
get url
text

Cilj od pet miliona eura je ostvaren za samo tri i po dana, uglavnom u malim iznosima između pet i 100 eura, za finansiranje kupovine vojne bespilotne letjelice Byraktar TB2, navodi Laisves TV, litvanski emiter koji je pokrenuo akciju.

- Prije nego što je počeo ovaj rat, niko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali sada je to normalna stvar. Nešto se mora učiniti da svijet postane bolji - rekla je Agne Belickaite (32), koja je poslala 100 eura čim je u srijedu počelo prikupljanje sredstava.

Ona je za Reuters istakla da je dijelom motivirana strahovima da bi Rusija mogla napasti Litvaniju.

- Dok vlade najvećih svjetskih zemalja beskrajno raspravljaju... Litvansko društvo se jednostavno okuplja i, znate, sprema se prikupiti pet miliona eura i kupiti dron, što je impresivna poruka svijetu - rekla je Belickaite.

VEZANI TEKST - Pogledajte kako turski dron Bayraktar uništava ruska vozila u Ukrajini

Bespilotna letjelica se posljednjih godina pokazala učinkovitom protiv ruskih snaga i njihovih saveznika u sukobima u Siriji i Libiji, a njenu nabavku vodi Ministarstvo odbrane Litvanije, koje iduće sedmice planira potpisati pismo namjere za kupovinu letjelice od Turske.

- Ovo je prvi slučaj u historiji kada obični ljudi skupe novac da kupe nešto poput Bayraktara. To je bez presedana, to je nevjerovatno - rekao je Beshta Petro, ukrajinski ambasador u Litvaniji, za Laisves TV.

Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje, koje se još uvijek nalazi na zalihama istočnoevropskih država članica NATO-a, ali neka su nedavno počela isporučivati ​​zapadne haubice, prenio je Euronews.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.