open-navfaktor-logo
search
Nesavjestan rad
Lipovača ponovo na optuženičkoj klupi: Općinski novac dijelio bez tendera
Najnovijom optužnicom, Hamdija Lipovača se tereti da je budžet Općine Bihać oštetio za 50.000 KM
23.08.2019. u 16:03
get url
text

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać protiv bivšeg načelnika Općine Bihać Hamdije Lipovače zbog postojanja osnovane sumnje da počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Optužnicom se Lipovači stavlja na teret da je 7. januara 2009. godine, u Bihaću, kao službena osoba u svojstvu načelnika Općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, bez provedene tenderske procedure, u ime Općine Bihać, sa izvjesnom kompanijom "Kentrik Europe B. V." zaključio Sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima Općine Bihać.

Istog dana, osnovom plaćanja obaveze preuzete navedenim sporazumom, donio je zaključak o prenosu sredstava na osnovu kojeg je služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944 KM, za koju isplatu Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protučinidbu, a na koju posljedicu je pristao.

Na taj način je oštetio Općinu Bihać za iznos od 48.944 KM.

- Optuženi je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Bihać je nakon provedene istrage, saslušavanjem većeg broja svjedoka i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi Lipovača Hamdija počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret - saopćilo je Tužilaštvo.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.