open-navfaktor-logo
search
Pred Mundijal
Lionel Messi u Kataru može oboriti rekord slavnog Nijemca
Argentinska fudbalska zvijezda Lionel Messi pokušat će na ovogodišnjem Mundijalu u Kataru oboriti rekord po broju odigranih utakmica u historiji svjetskih prvenstava u fudbalu, koji trenutno pripada Nijemcu Lotharu Matthaeusu sa 25 mečeva.
11.11.2022. u 15:32
get url
text

Rekord igrača koji je odigrao najviše utakmica na mundijalima Messi može izjednačiti ako nastupi u svim utakmicama i ako Argentina dođe do polufinala u Kataru, piše Anadolu Agency (AA).

Messi, koji je dosad odigrao 19 utakmica na četiri svjetska prvenstva, može i oboriti rekord eventualnim nastupom i u finalu ili utakmici za treće mjesto.

Iza Matthaeusa s 25 utakmica na svjetskom prvenstvu, drugi na vječnoj listi po broju nastupa je, također Nijemac, Miroslav Klose s jednom manje, dok je treći Italijan Paolo Maldini - 23.

Legendarno ime Argentine i fudbalskog svijeta Diego Armando Maradona, Poljak Wladislaw Zmuda i Nijemac Uwe Seeler pratili su Matthaeusa, Klosea i Maldinija sa po 21 utakmicom na SP-u.

Nijemac Lothar Matthaeus igrao je na pet mundijala, kao i Italijan Gianluigi Buffon, Meksikanci Antonio Carbajal i Rafaela Marquez. Za razliku od ostalih igrača, Buffon je bio u sastavu italijanske reprezentacije na turniru 1998. godine, no nije imao priliku zaigrati.

Brazilac Pele i Argentinac Maradona igrali su na po četiri svjetska prvenstva.

Italijan Paolo Maldini fudbaler je koji je igrao najviše, odnosno proveo najviše minuta na terenu u historiji svjetskih prvenstva.

Maldini je nastupio u 23 utakmice na četiri svjetska prvenstva na kojima je učestvovao između 1990. i 2002. i na terenu se zadržao 2.220 minuta.

Maldinija prate Nijemci Lothar Matthaeus s 2.052 minute i Uwe Seeler s 1.980 minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.