Iz Ministarstva je saopćeno da je taj vid komunikacije namijenjen i porodicama bh. državljana te stranima osobama sa stalnim ili privremenim boravkom u Bosni i Hercegovini.

Dežurna telefonska linija +387 33 281 309 i e-mail adresa [email protected] otvoreni su za komunikaciju i podršku zbog situacije vezane za pandemiju novog koronavirusa Covid-19, a od tada zaprimljen je veliki broj poziva koji nisu iz njihove nadležnosti.

Bh. državljani s privremenim ili stalnim boravkom u inostranstvu koji imaju upite vezane za poduzete mjere i stanje u BiH prouzrokovano pandemijom potrebno je da se obraćaju diplomatsko-konzularnim predstavništvima ili da posjete web stranicu Ministarstva koja se redovno ažurira.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH apeliralo je na građane da ne preopterećuju njihove komunikacije s pitanjima koja nisu u nadležnosti Ministarstva, nego da kontaktiraju nadležne krizne štabove i lokalne zdravstvene ustanove koje su im na dispoziciji.

- Nadamo se da će građani savjesno i odgovorno primiti ovaj naš apel i omogućiti nam da u okviru raspoloživih mogućnosti pružimo podršku osobama kojima je u ovom trenutku ona i najpotrebnija - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.