open-navfaktor-logo
search
Američka šampionka
Lindsey Vonn na kraju sezone odlazi u penziju
Fizički sam došla do tačke kada više ne bi imalo smisla da se profesionalno bavim skijanjem, kazala je Vonn
12.10.2018. u 11:16
get url
text

Lindsey Vonn, jedna od najboljih skijašica svih vremena, objavila je da će na kraju predstojeće sezone završiti karijeru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Amerikanka je ranije rekla da se neće povući dok ne obori rekord legendarnog švedskog skijaša Ingemara Stnenmarka koji je ostvario 86 pobjeda u Svjetskom kupu. Za taj podvig sjajnoj 33-godišnjoj Vonn potrebne su još četiri pobjede. No, sada je promijenila mišljenje i odlučila da ode u penziju bez obzira na to hoće li dostići Stenmarka ili ne.

- Ako to ostvarim, to bi predstavljalo ostvarenje sna. Ako ne, mislim da sam svakako imala veoma uspješnu karijeru - rekla je Vonn i dodala:

- Fizički sam došla do tačke kada više ne bi imalo smisla da se profesionalno bavim skijanjem. Stvarno bih voljela da budem aktivna kada ostarim, tako da moram gledati u budućnost.

Vonn planira da tokom sezone 2018/19 nastupi u svakoj trci spusta i superveleslaloma, a prva je čeka krajem novembra u kanadskom Lake Louiseu.

Tokom karijere američka skijašica osvojila je tri olimpijske medalje, jednu zlatnu i dvije bronzane. Sa svjetskih prvenstava ima sedam medalja, po dvije zlatne i bronzane te tri srebrene. U Svjetskom kupu ostvarila je 82 pobjede, od čega 43 u spustu i 28 u superveleslalomu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.