open-navfaktor-logo
search
Sarajevska špica
Lindov: Saobraćajna gužva nikad se neće riješiti, ali može se ublažiti
Gradske longitudinale treba graditi i po cijenu rušenja nekih stambenih objekata, a uz to razmišljati o gradnji gradskog autoputa, predlaže Osman Lindov
04.11.2018. u 19:04
get url
text

Saobraćajne gužve u Sarajevu postaju neizdržive. Svakog dana protok saobraćaja je sporiji i da pređete sa automobilom nekoliko kilometara potrebno je više od 30 minuta, a ukoliko se desi i najmanja saobraćajna nezgoda, iz kilometarske kolone ne možete se izvući ni za sat.

Građani Sarajeva nezadovoljni su i sa uslugama GRAS-a, jer je teško u vrijeme špica ujutro i poslijepodne ući u tramvaj, trolejbus ili autobus. Možda bi automobila bilo manje na ulicama kada bi se popravilo stanje u GRAS-u, ali i to će se dugo čekati.

Prema podacima BIHAMK-a u Kantonu Sarajevo registrovano je više od 143 hiljade vozila i taj se broj svakodnevno povećava.

Saobraćajne gužve u Sarajevu neće se moći nikada riješiti, ali se može popraviti stanje, smatra naš sagovornik Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu Sarajevo.

- Broj registrovanih vozila u Sarajevu svake godine se povećava od tri do pet posto i to mora pratiti bolja organizacija u odvijanju saobraćaja. Prvo se odgovorni u Gradu Sarajevo moraju angažovati na rješavanju problema u saobraćaju. Trebaju se završiti planirane saobraćajnice od prije 30 ili 50 godina. Mora se voditi računa da saobraćajne koridore ne oduzima stambena izgradnja i novi objekti koji niču svaki dan – pojašnjava Lindov.

{$galerijaFotografija}

Rješavanje saobraćajnih problema u odnosu na stanogradnju treba imati prioritet, smatra naš sagovornik.

- Gradske longitudinale treba graditi i po cijenu rušenja nekih stambenih objekata. Treba razmišljati o gradnji gradskog autoputa. Uz to treba riješiti problem ulaza i izlaza u zgrade koje su uz saobraćajnice i tako bi se ubrzao protok saobraćaja – predlaže Lindov.

Već 30 godina govori se o pokretanju centra za upravljanje i nadzor saobraćaja u gradu i da se poboljša sistem funkcionisanja semafora. U Sarajevu se regulisanje saobraćaja još  radi po planovima iz 1980-ih godina, dodaje Lindov.

- Rješenje je i u unapređenu javnog gradskog prijevoza, ali ništa se ne radi na rješavanju problema u GRAS-u. Kada bi ovo kantonalno preduzeće bolje radilo, to bi sigurno doprinijelo smanjenju saobraćajnih gužvi jer bi mnogi ostavili automobile kod kuće, a koristili usluge GRAS-a – zaključio je profesor Lindov.

saobraćaj kružni tok briješće 30.10.2018.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.