Revijalna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH koja se tradicionalno postavlja povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvorena je večeras u Galeriji Collegium artisticum.

Šezdeset umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine izložilo je svoje radove, a kako je direktor Udruženja likovnih umjetnika Danis Fejzić kazao, zarad jačeg i konkretiziranijeg glasa kulture, kulturnih djelatnika cijele Bosne i Hercegovine.

Više od 68 radova govori o važnosti kulture umjetnosti u BiH, ali, kako je Fejzić rekao, važno je iznova potencirati što se upravo na ovakvim izložbama, kada se obilježavao 25.novembar - Dan državnosti BiH, može primijetiti da je uistinu zastupljena cijela BiH.

- Zastupljeni su primarno klasični mediji, klasični umjetnički izrazi i iskazi, skulptura, grafika, instalacija, crtež, slikarstvo i mislim da definitivno, ovogodišnja postavka daje kvalitativan i kvantitativan uvid u sve ono što možemo zvati recentno stvaralaštvo u našoj Bosni i Hercegovini - naveo je on.

Autori ponaosob, u okviru svog izraza, poetskog tumačenja stvarnosti, svakidašnjice, reagiraju onako kako im je imanentno. Jedna od takvih umjetnica je i Ilvana Kadijević, članica Udruženja likovnih umjetnika. Ona je izložila dva rada u pastelu koja su rađena tokom njenog boravka u Parizu.

- Revijalna izložba koju održavamo povodom 25.novembra - Dana državnosti BiH ima svoj renome i jedna je od najvažnijih izložbi koja ima svoju priču. I ja sam izložila svoju priču iz Pariza - kazala je

Izložba će biti otvorena do 13. decembra.