open-navfaktor-logo
search
Proizvodi se u Indiji
Lijek Dacarbazine nije dostupan onkološkim pacijentima u RS-u: Šta kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja
Lijek Dacarbazine (Dakarbazin) za liječenje malignih bolesti ovih dana nije dostupan onkološkim pacijentima u entitetu Republika Srpska. 
26.10.2021. u 08:34
get url
text
FOTO: Arhiva

- Nema ga u RS-u i ne zna se kada će ga biti. Neki pacijenti koji imaju propisano da ga prime kao hemoterapiju, nisu dobili cijelu dozu lijeka, nego samo pola – naveo je čitalac koji se obratio redakciji Faktora.

Informaciju, zašto lijek nije dostupan pacijentima i kada ga onkološki bolesnici ponovo mogu očekivati u svojoj terapiji, zatražili smo od Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a (FZORS).

Rečeno nam je da Dacarbazine nije registriran na tržištu lijekova BiH, a Fond zdravstvenog osiguranja RS-a, kako bi ga omogućio osiguranicima, lijek nabavlja putem javnih nabavki.

- Lijek se nalazi na Listi citotoksičnih lijekova i pacijenti koji boluju od malignih bolesti primaju ga u bolnicama u skladu sa medicinskim indikacijama. Napominjemo da svi lijekovi koji nemaju dozvolu za promet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dakle nisu registrirani na tržištu BiH, nabavljaju se putem interventnog uvoza, a dozvolu za uvoz daje resorno ministarstvo – navode u Fondu.

Fond je ugovor sa dobavljačem za isporuku lijeka potpisao još u februaru 2020. na period od dvije godine, pa je, kako kažu u Fondu, odavno u potpunosti završena procedura njegove nabavke.

- Budući da je u pitanju lijek koji se proizvodi u Indiji, prema informacijama koje smo dobili od dobavljača, a koji je dobio dozvolu za interventni uvoz lijeka, trenutni zastoj u njegovom uvozu nastao je zbog aktualnih dešavanja u samoj zemlji, kao i dodatnih aerodromskih procedura izazvanih pandemijom koronavirusa – ističu u Fondu.

Kako dalje navode, dosadašnja praksa je pokazala da se povremeno dešavaju zastoji u isporuci lijekova koji nisu registrovani na tržištu BiH, zbog komplikovanijeg načina nabavke i uvoza, što je, kako kažu, Fond često ranije isticao.

- Želimo napomenuti da Fond uvijek pacijentima refundira troškove ukoliko sami kupe lijek kojeg finansiramo, a koji zbog komplikovanijeg uvoza ili zastoja u proizvodnji, na šta Fond nema utjecaja, trenutno ne bude dostupan u bolnicama – naglašavaju.

Iako u njihovoj nadležnosti nije registracija lijekova na tržištu BiH, u FZORS godinama, kako kažu, ukazuje na lošu zainteresovanost proizvođača i dobavljača lijekova za tržište BiH, zbog čega često ispaštaju pacijenti, ali i institucije.

- Nije rijetka pojava da se niko ne javi na tender, pa Fond mora ponoviti postupak javne nabavke kako bi osigurao lijek osiguranicima. Naime, svaki lijek koji nije registriran na tržištu ima komplikovaniju proceduru nabavke, te je i ovo prilika da ukažemo na neophodnost bolje snabdijevenosti tržišta lijekovima kako zdravstveni sistem ne bi ispaštao. Podsjećamo i da su osiguranici koji boluju od malignih bolesti u potpunosti oslobođeni plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u cijelosti finansira Fond, kako za osnovnu bolest, tako i kod liječenja svih njenih komplikacija – navode u Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.